Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Долинською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 25.11.2020 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо законодавчих новації у запровадженні програмних реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 25 листопада 2020 о 11:00

Долинською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 25.11.2020 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо законодавчих новації у запровадженні програмних реєстраторів розрахункових операцій. На запитання платників податків відповідала начальник Долинської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Олена ТКАЧЕНКО.

Було надано відповіді на такі запитання:

1. Хто може не використовувати ПРРО?

-платники єдиного податку 1 групи;

-платники 2-4 груп з доходом менше 1 млн гривень на рік до 1 січня 2021 р.

2.  Які приорітети програмного РРО в порівнянні з касовим апаратом?

Програмні РРО наразі є сучасною альтернативою класичним реєстраторам розрахункових операцій, а ще цей програмно-технічний комплекс безкоштовний і можна його установлювати на різні гаджети: смартфон, планшет або комп’ютер з доступом до інтернету тоді, як звичайний РРО коштує тисячі. Для реєстрації ПРРО в електронному вигляді подається лише одна форма 1-ПРРО , при реєстрації звичайного РРО необхідно подати близько 8 форм в паперовому або електронному вигляді, за участі ДПС та ЦСО, що займає до 5 днів. Початок зміни ПРРО розпочинається за допомогою авторизації за допомогою КЕП, на звичайному РРО здійснюється перевірка дати та часу, наявності чекової та контрольної стрічки, друк нульового чеку. Крім того на программному РРО є можливість не друкувати чек, а передати його покупцю в електронній формі. На звичайному РРО обов’язковий друк чеку та реєстрація через інформаційного еквайра.

3.  Як можна подати заяву про реєстрацію ПРРО через Електронний кабінет?

Для подання заяви про реєстрацію ПРРО за допомогою особистого електронного ключа здійснюємо вхід до приватної частини Електронного кабінету. Для реєстрації ПРРО знаходимо та створюємо електронний документ за формою №1-ПРРО «Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій». Заповнюємо заяву, зазначивши всі відповідні дані. При відсутності помилок, зберігаємо, підписуємо та направляємо заяву на обробку. Згодом перевіряємо отримання відповідної квитанції з інформацією «документ прийнято». Наступним кроком буде подання Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за відповідною формою. Після успішного завершення даних операцій здійснюємо завантаження програмного забезпечення ПРРО з офіційного вебпорталу ДПС.

4. Чи можливо подати заяву про реєстрацію програмного РРО безпосередньо в Центрі обслуговування платників у паперовому вигляді?

Заява для реєстрації ПРРО за формою 1-ПРРО подається до фіскального сервера засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів.

5. Чи необхідно отримувати для використання програмних РРО ключі електронного цифрового підпису?

Так, потрібно. На офіційному інформаційному ресурсі кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» розміщено необхідні роз’яснення та зразки заповнення документів. Крім того, у банері «Програмні РРО» на вебпорталі ДПС у вкладці «Форми ПРРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/ ) розміщено форми електронних документів для програмних реєстраторів розрахункових операцій, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, а також під час застосування ПРРО.

6. Яким чином для суб’єкта господарювання підтверджуватиметься факт передачі даних від ПРРО до фіскального сервера?

Факт передачі реєстраційної заяви, повідомлень про виявлення несправності ПРРО, відкриття зміни, підтверджується отриманням відповідних квитанцій від фіскального сервера. Передача розрахункового документа та фіскального звітного чека підтверджується отриманням фіскального номера, що присвоюється цим документам фіскальним сервером.

7. Як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) в ПРРО?

Програмування товарів/послуг в ПРРО здійснюється суб’єктом господарювання/оператором (касиром) самостійно шляхом додавання товарів/послуг або шляхом імпорту даних переліку (файлу у форматі CSV), який формується згідно з інструкцією користувача ПРРО. 3. Які способи отримання фіскального чеку покупцем за оплачені товари (послуги) через ПРРО? Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).