Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вільшанською ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області проведено „гаряча лінія” щодо новацій податкового законодавства, передбачених ЗУ № 466-ІХ

опубліковано 23 вересня 2020 о 14:10

Вільшанською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області днями проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників стосовно новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 16.01.2020 № 466-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» відповідала начальник Вільшанської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Валентина СОКОЛ.

Пропонуємо вашій увазі запитання, що обговорювались під час «гарячої лінії» та надані на них роз’яснення:

1. Як змінився розмір штрафних санкцій за несвоєчасне подання звітності та порушення термінів сплати податкових зобов’язань?

З 23.05.2020 збільшено штрафи за порушення, передбачені ст. 117, 120 ПКУ. Так, за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності суму штрафної санкцій збільшено зі 170 гривень до 340 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;

з 01.01.2021 змінено розміри штрафів за порушення правил сплати податків:

- зменшено штрафи у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання: при затримці сплати до 30 днів – з 10 до 5 %, після 30 днів – з 20 до 10 %;

- введено окремі штрафи для випадків умисного повторного порушення  у розмірі 25%  та умисного повторного порушення строком більше 90 днів.

2. Які зміни внесено, щодо термінів сплати податків, якщо строк сплати випадає на вихідний день?

Внесено зміни до статті 57 Податкового кодексу, а саме: якщо граничний строк сплати податкового зобов'язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов'язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

3. Оподаткування при продажу нерухомого (рухомого) майна згідно внесених змін?

- перший об’єкт на рік залишається за нульовою ставкою, другий – за ставкою 5% , дохід, триманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об’єктів нерухомості (транспортних засобів) оподатковується за ставкою 18%.

- звільняється від сплати 5% ПДФО під час продажу об’єкт незавершеного будівництва за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки.

4. Відповідальність за неподання (несвоєчасне подання) форми №1ДФ?

За неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкового розрахунку за формою №1ДФ застосовується штраф в розмірі 1020 грн (було 510 грн), за повторне порушення протягом року - 2040 грн (було 1020 грн).

 

Вільшанська ДПІ Головного управління

ДПС у Кіровоградській області