Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Керівництво обласного управління ДПС під час зустрічі з сільгоспвиробниками області обговорили актуальні питання оподаткування

опубліковано 28 лютого 2024 о 15:33

Сьогодні, 28 лютого 2024 року Кіровоградською обласною військовою адміністрацією проведено нараду за участі керівництва обласної військової адміністрації, представників територіальних органів міністерств та відомств України в Кіровоградській області, сільгоспвиробників області з питання «Перспективи розвитку сільського господарства у 2024 році».

Під час наради також розглянуто питання щодо новацій податкового законодавства.

Участь у заході прийняли в. о. начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області Юлія Мороз та заступник начальника обласного відомства Світлана Кондратюк.

На початку заходу Світлана Кондратюк зазначила, що Кіровоградська область є аграрною – індустріальною, тому значну питому вагу надходжень в ній відіграють надходження від підприємств агарного сектору. 

На обліку в ГУ ДПС У Кіровоградській області знаходяться 6,4 тис суб’єктів господарювання у галузі сільського господарства.

За 2023 рік аграріями області сплачено до зведеного бюджету 3,3 млрд грн, а це понад 20 відс. від загальних надходжень по області, темп зростання склав 115,7 відс. (+0,3 млрд гривень). 

До державного бюджету від сільгоспвиробників надійшло 1,2 млрд грн. або 19 відс. загальних надходжень по області.

Близько 60 відс. надходжень до державного бюджету від сільгоспвиробників складають надходження по ПДВ. 

Зокрема, 2 тис. сільгоспвиробників є платниками зазначеного податку, що складає 31 відс. від загальної кількості, якими сплачено 0,7 млрд грн або більше 30 відс. надходжень по зазначеному податку в цілому по області. 

До місцевого бюджету від підприємств аграрного сектору надійшло 2,1 млрд грн або 21 відс. загальних надходжень по області, що більше ніж у 2022 році або на 16,4 відсотків.

Основну питому вагу в надходженнях місцевих бюджетів складають ПДФО - 1,2 млрд грн, плата за землю – 0,4 млрд грн, єдиний податок - 0,5 млрд гривень.

Сплата ПДФО сільгоспвиробниками, склала 1,5 млрд. грн, що на 17,5 відс. більше, ніж у 2022 році.

Так, за результатами аналізу за ІV квартал 2023 року рівень середньої заробітної плати по галузі сільського господарства (за грудень 2023 року) становив по області 11 857,5 грн, що на 434,9 грн або 3,8 відс. більше, ніж у відповідному періоді 2022 року. 

Під час зустрічі також обговорено основні помилки під час реєстрації податкових накладних, що призводять до їх блокування.

«З метою уникнення зупинення реєстрації податкових накладних та створення штучних перешкод для ведення господарської діяльності реальному сектору економіки, функціонує Комунікаційна податкова платформа задля якісної та оперативної комунікації державного органу з платниками. Звернення можна направляти на електронну адресу: kr.ikc@tax.gov.ua.

Для надання консультацій платникам податків щодо зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН на субсайті ГУ ДПС в області розміщено телефони «гарячої лінії»: (0522) 36-69-37, моб. (093) 100 64 25, на яку можна звернутися з понеділка по п’ятницю протягом робочого часу», - наголосила Світлана Кондратюк. 

Керівництво обласного податкового відомства висловило готовність до постійного діалогу та співпраці з сільгоспвиробниками області для забезпечення стабільності наповнення державної скарбниці та зрозумілого, прозорого ведення господарської діяльності аграріями.

Головне управління ДПС у Кіровоградській області