Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про підсумки виконання місцевих бюджетів у 2022 році та забезпечення надходжень до бюджетів у 2023 році говорили під час наради

опубліковано 28 лютого 2023 о 10:07

27 лютого 2023 року, у Кіровоградській обласній військовій адміністрації відбулась нарада з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств та відомств України в області.

Серед присутніх на нараді в онлайн режимі були голови територіальних громад, селищних рад та РДА Кіровоградської області.

Головним питанням, яке обговорювалось на нараді стало питання виконання місцевих бюджетів, дохідної частини державного та місцевих бюджетів у 2022 році та завдання органів влади та органів місцевого самоврядування області щодо забезпечення надходжень до бюджетів на 2023 рік. 

Про результати надходження доходів до бюджетів за 2022 рік, залучення резервів щодо їх збільшення у поточному році доповідав в. о. начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області Олексій Лондар.

Зокрема, очільник обласного податкового відомства зазначив, що за результатами 2022 року органами державної податкової служби в області до зведеного бюджету забезпечені надходження у сумі 13,8 млрд грн, що на 1,2 млрд грн або 9,4 відс. більше 2021 року. До загального фонду державного бюджету за 2022 рік забезпечено надходження у сумі 5,1 млрд гривень.

А також додав, що завдяки спільній співпраці органів державної податкової служби в області, місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання до загального фонду місцевого бюджету забезпечено надходження (з урахуванням сплати великими платниками податків) у сумі 8,6 млрд грн, що на 20,9 відс. більше проти 2021 року. До бюджету в порівнянні з 2021 роком додатково надійшло 1,5 млрд гривень.

Окремо Олексій Лондар звернув увагу присутніх, що з 2023 року змінено порядок оподаткування доходів громадян - одноосібників, що значно вплине на кількість декларантів, суми задекларованих та сплачених податків.

Так, внесено зміни до ст.165 Податкового кодексу України в частині оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках для ведення, зокрема, особистого селянського господарства та/або земельних часток (паїв). Оподаткуванню (декларуванню) підлягають доходи, які перевищують 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (за 2022 рік – 78 000 грн. (6500*12)). Усім іншим громадянам – одноосібникам податковим органом буде визначено мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік ( до 1 липня ц.р.) відповідно до норм Податкового кодексу України.

«У зв’язку з цим, потребує активізація роботи ГУ ДПС у Кіровоградській області з головами територіальних громад по виконанню спільних заходів, спрямованих на залучення одноосібників до декларування у 2023 році, а також продовження взаємодії з територіальними громадами стосовно неприпустимості роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин», - додав керівник обласного податкового відомства.

На завершення доповіді Олексій Лондар наголосив на основних напрямах ГУ ДПС в області у взаємодії з територіальними громадами щодо збільшення надходжень до місцевих бюджетів у 2023 році.

 

Головне управління ДПС у Кіровоградській області