Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» про новації податкового законодавства в умовах воєнного стану проведено в Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 31 травня 2022 о 13:14

Сьогодні під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» на запитання платників податків відповідала в.о. начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області Валентина Сєкунова на тему: «Про новації податкового законодавства в умовах воєнного стану».

Запитувачі отримали відповіді на запитання.

Питання. Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи продовжується під час воєнного стану кампанія декларування доходів, отриманих у 2021 році?

Відповідь. Доброго дня! Так, продовжується. При цьому, п.п. 69.1 п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, у випадку відсутності у платника податків можливості, зокрема своєчасно подати декларацію, платники звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим наданням декларації протягом 6-ти місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Питання. Вітаю! Скажіть, будь ласка, які терміни проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Відповідь. Доброго дня! Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в порядку, строки і розмірах, встановлених Податковим кодексом України.

Детальніше з інформаційними матеріалами щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування активів, громадяни можуть ознайомитися у банері «Одноразове добровільне декларування» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/ .

Питання. Доброго дня! Скажіть, будь ласка, про роботу РРО та/або ПРРО в умовах воєнного стану, чи є особливості?

Відповідь. Вітаю! Згідно з нормами п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

При цьому, використання ПРРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється.

Питання. Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, як подати Заяву про перехід юридичної особи на оподаткування як резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах?

Відповідь! Вітаю! Заява повинна бути подана засобами електронного зв’язку в електронній формі (у тому числі до уповноваженого органу під час звернення про набуття статусу резидента Дія Сіті у порядку, встановленому Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні») з дотриманням вимог розділу ІІ Податкового кодексу України та законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» і «Про електронні довірчі послуги».

Розгляд Заяви про перехід юридичної особи на оподаткування як резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах або відмову від такого оподаткування буде здійснюватися контролюючим органом після надходження  такої Заяви засобами електронного зв’язку в електронній формі. 

Питання. Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, стосовно питання дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати, легалізації трудових відносин та зайнятості населення?

Відповідь! Доброго дня! Питання дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати, легалізації трудових відносин та зайнятості населення було і залишається одним із основних напрямків діяльності ДПС та місцевих органів виконавчої влади.

Нелегальні трудові відносини та не задекларована заробітна плата призводять до зменшення надходжень до бюджетів, які є джерелом для оплати праці лікарів, вчителів, інших працівників бюджетної сфери, фінансування соціальних програм. Роботодавець, який ухиляється від офіційного оформлення працівників, позбавляє захисту їх трудових та соціальних прав.

Своєчасна та у повному обсязі сплата податків, зборів та інших обов’язкових платежів – сьогодні надзвичайно важлива для нашої держави.