Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтернет-конференція на тему: «Особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб»

опубліковано 14 січня 2022 о 09:07

Сьогодні, на інтрнет-порталі "Кіровоград24" відбулася інтернет-конференція із начальником Головного управління ДПС у Кіровоградській області Олександром Дозорцем щодо особливостей застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб. Пропонуємо для ознайомлення питання, що надійшли, та відповіді на них.

  1. Добрий день! За якою формою подається одноразова декларація та який порядок її подання?

Форма та порядок подання Декларації затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02 серпня 2021 року № 439 (https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/76033.html).

Декларація подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу в електронній формі засобами електронного зв’язку через електронний кабінет з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Звертаємо увагу, що у банері «Одноразове добровільне декларування» на вебпорталі Державної податкової служби України розміщено зразки заповнення Декларації (https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/deklaratsiya/zrazok-zapovnennya/).

Довідково: подання одноразової добровільної декларації передбачено Законом України від 15 червня 2021 року № 1539-IX, яким розділ ХХ Податкового кодексу України доповнено спеціальним  підрозділом 9 4.

  1. Вітаю! Що може бути об’єктом добровільного декларування?

Об’єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, навіть об’єкти незавершеного будівництва, які не прийняті в експлуатацію, але майнові права на які належать декларанту, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби , пам’ятні банкноти та монети), частки чи паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

  1. Добрий день. Хто може скористатися одноразовим добровільним декларуванням?

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання неоподаткованих доходів, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

А не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції. Також декларантами не можуть бути особи, які є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними, або є особами, дієздатність яких обмежена і над ними встановлено опіку.

  1. Добрий день! Чи є активи, які не можуть бути об’єктами одноразового декларування?

Так, передбачено, до прикладу, що не можуть бути задекларовані активи, одержані декларантом внаслідок вчинення діяння, що містить ознаки кримінального правопорушення.

Крім того, не передбачено декларування активів декларанта, стосовно якого розпочато досудове розслідування або відкрито судове провадження у вчиненні будь-якого із кримінальних правопорушень, передбачених певними статтями Кримінального кодексу України.

Також хочу наголосити, що не підлягають декларуванню і кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової добровільної декларації перебувають у готівковій формі.

  1. В які терміни необхідно сплатити податки з задекларованих об’єктів оподаткування?

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання такої декларації, а при обранні альтернативних ставок, із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами: протягом тридцяти календарних днів з дати подання такої декларації та щорічно – до 1 листопада 2023 року та до 1 листопада 2024 року. 

  1. Вітаю! Чи має право декларант після закінчення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування внести доповнення до одноразової (спеціальної) добровільної декларації, яка була подана до 01 вересня 2022 року?

Відповідно до п.п. 6.3 п. 6 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, виключно шляхом подання нової одноразової (спеціальної) добровільної декларації у порядку, визначеному підрозділом 94 розділу ХХ Кодексу. При цьому попередньо подана одноразова (спеціальна) добровільна декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою. Після завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування платник податків має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої одноразової (спеціальної) добровільної декларації виключно у випадках, передбачених підрозділом 94 розділу ХХ Кодексу.

Таким чином, уточнююча декларація після завершення періоду проведення кампанії декларування подається за умови подання декларантом звітної (нової звітної) декларації до строку закінчення зазначеного декларування та отримання за результатами проведеної камеральної перевірки повідомлення, а отже подання уточнюючої декларації після закінчення періоду кампанії декларування з будь-яких інших підстав положеннями підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу не передбачено.

  1. Чи вважається сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, яка визначена декларантом у поданій одноразовій декларації, узгодженою?

Відповідно до п. 11 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, визначена в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, вважається узгодженою.

https://kirovograd24.com/shortly/2022/01/14/zakinchilasja-internet-konferentsija-schodo-osoblivostei-zastosuvannja-odnorazovogo-spetsialnogo-dobrovilnogo-deklaruvannja-aktiviv-fizosib.htm