Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено «гарячу лінію» із в.о. начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Юлією Мороз на тему: «КІК: контрольовані іноземні компанії»

опубліковано 09 квітня 2024 о 11:38

У Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «КІК: контрольовані іноземні компанії». 

В.о. начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області Юлія Мороз відповідала на запитання платників.

Пропонуємо вашій увазі найбільш актуальні питання:

Що таке контрольована іноземна компанія (КІК)? 

Це будь-яка юридична особа або організаційна форма без статусу юридичної особи (наприклад, партнерства чи трасти), яка зареєстрована у будь-якій іншій країні, і при цьому контролюється податковим резидентом України. Контролюючою особою може бути як фізична, так і юридична особа. 

Які зобов’язання мають підприємці по КІК? 

Відповідно до українського законодавства контролери мають подавати в податкову повідомлення про придбання, зміну або втрату частки в іноземній компанії, про набуття чи втрату певних форм контролю та фінансову звітність.

Так, 1 травня 2024 року спливає термін подання звіту про контрольовані іноземні компанії для фізичних осіб (для юридичних був до 1 березня 2024 року).

Згідно з ПКУ подання звіту про КІК до контролюючого органу відбувається одночасно з поданням декларації про майновий стан і доходи – для фізичних осіб та декларації з податку на прибуток для контролерів – юридичних осіб за відповідний календарний рік в електронній формі.

До звіту про КІК в обов'язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств, такі копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії подаються разом із річною декларацією про майновий стан і доходи за наступний звітний період.

Для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку контрольованої іноземної компанії звітним (податковим) періодом є календарний рік або інший звітний період контрольованої іноземної компанії, що закінчується протягом календарного року.

Яка відповідальність за неподання або несвоєчасне подання звіту по КІК?

Відповідальність за неподання звіту про КІК  тягне за собою накладання штрафу в розмірі 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня податкового періоду (у 2024 році - 302800 грн);

За несвоєчасне подання контролюючою особою звіту про КІК тягне за собою накладання штрафу в розмірі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого законом на 1 січня податкового року, за кожен календарний день неподання, але не більше 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого законом на 1 січня податкового року (у 2024 році - до 151400 грн).

Які пом’якшення встановлені чинним законодавством?

Встановлено, що, штрафні санкції та пеню за порушення вимог статті 392 ПКУ під час визначення та обчислення прибутку КІК не застосовують за результатами 2022 - 2023 звітних років а контролери  звільняються від адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення правил КІК за результатами звітних періодів за 2022-2023 років.

До того ж законодавством передбачені підстави звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії у разі якщо між Україною та іноземною юрисдикцією місцезнаходження (реєстрації) контрольованої іноземної компанії є чинний договір про уникнення подвійного оподаткування або про обмін податковою інформацією та виконується будь-яка з таких умов:

контрольована іноземна компанія фактично сплачує податок на прибуток за ефективною ставкою, що є не меншою за базову (основну) ставку податку на прибуток підприємств в Україні, або є меншою за таку ставку не більше ніж на п’ять відсоткових пунктів;

частка пасивних доходів контрольованої іноземної компанії становить не більше 50 відсотків загальної суми доходів контрольованої іноземної компанії із всіх джерел.

У разі якщо частка пасивних доходів контрольованої іноземної компанії становить більше 50 відсотків загальної суми доходів контрольованої іноземної компанії із всіх джерел такі доходи визнаються активними, за умови що контрольована іноземна компанія:

фактично виконує суттєві функції, несе ризики та використовує активи в операціях, що призводять до отримання відповідних активних доходів;

має необхідні ресурси для виконання зазначених функцій, управління ризиками та використання активів (кваліфікований персонал, основні фонди у власності або користуванні, достатній власний капітал тощо).

Ефективна ставка податку на прибуток підприємств розраховується шляхом ділення суми витрат зі сплати податку на прибуток підприємств на суму прибутку до оподаткування за даними фінансової звітності за відповідний календарний рік та множиться на 100 відсотків.

Але не треба забувати, що звільнення від оподаткування не дає підстав для неподання звіту про КІК!