Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про підсумки виконання місцевих бюджетів у 2023 році та забезпечення надходжень до бюджетів у 2024 році говорили під час наради

опубліковано 12 лютого 2024 о 14:27

Сьогодні, 12 лютого 2024 року, у Кіровоградській обласній військовій адміністрації відбулась нарада з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств та відомств України в області.

Серед присутніх на нараді в онлайн режимі були голови територіальних громад, селищних рад та РДА Кіровоградської області.

Головним питанням, яке обговорювалось на нараді стало питання виконання місцевих бюджетів, дохідної частини державного та місцевих бюджетів у 2023 році та завдання органів влади та органів місцевого самоврядування області щодо забезпечення надходжень до бюджетів на 2024 рік. 

Про результати надходження доходів до бюджетів за 2023 рік, залучення резервів щодо їх збільшення у поточному році доповідала в. о. начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області Юлія Мороз.

Зокрема, керівник обласного податкового відомства зазначила, що за результатами 2023 року органами державної податкової служби в області до зведеного бюджету забезпечені надходження у сумі 15,4 млрд грн, що на 1,7 млрд грн або 12 відс. більше 2022 року. До загального фонду державного бюджету за 2023 рік забезпечено надходження у сумі 5,6 млрд гривень, що на 9 відсотків більше до минулорічних показників.

А також додала, що завдяки спільній співпраці органів державної податкової служби в області, місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання до загального фонду місцевого бюджету забезпечено надходження (з урахуванням сплати великими платниками податків) у сумі 9,8 млрд грн, що на 13 відс. більше проти 2022 року. До бюджету в порівнянні з 2022 роком додатково надійшло 1,2 млрд гривень.

Окремо Юлія Мороз зупинилась на збільшенні надходжень до бюджетів усіх рівнів по ПДФО, питома вага якого в загальних надходженнях місцевих бюджетів складає близько 65 відсотків.

З метою забезпечення надходжень по ПДФО податковими органами спільно з відповідними територіальними органами у 2024 році необхідно продовжити наступні заходи:

- забезпечення погашення існуючої заборгованості по виплаті заробітної плати;

- забезпечення повноти сплати громадянами сум визначного контролюючим органом мінімального податкового зобов’язання;

- посилення контролю за повнотою перерахування ПДФО із виплачених громадянам сум орендної плати за земельні частки (паї);

- залучення громадян до декларування доходів за 2023 рік та забезпечення надходжень з ПДФО та військового збору.

«У зв’язку з цим, потребує активізація роботи ГУ ДПС у Кіровоградській області з головами територіальних громад по виконанню спільних заходів, спрямованих на залучення громадян до декларування доходів за 2023 рік, а також продовження взаємодії з територіальними громадами стосовно неприпустимості роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин», - додала керівник обласного податкового відомства.

На завершення доповіді Юлія Мороз наголосила на основних напрямах ГУ ДПС в області у взаємодії з територіальними громадами щодо збільшення надходжень до місцевих бюджетів у 2024 році.

Головне управління ДПС у Кіровоградській області