Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо результатів роботи підрозділу податкового аудиту Головного управління ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 25 січня 2024 о 16:42

Під час організації та проведення контрольно-перевірочних заходів особлива увага приділяється виявленню фактів здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації особи як суб’єкта господарювання, а також вимог порядку проведення розрахункових операцій при здійсненні продажу товарів (для тих, хто потенційно має застосовувати РРО/ПРРО).

Так, працівниками підрозділів податкового аудиту ГУ ДПС у Кіровоградській області у січні 2024 року проведені фактичні перевірки господарських об’єктів на території найбільших ринків на території м. Кропивницького.

Відповідно до аналізу податкової інформації, встановлено, що переважна більшість суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на зазначених ринках, – фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої групи не використовують РРО/ПРРО, що суперечить чинному законодавству.

В подальшому в ході проведення фактичних перевірок встановлено, що перевірені суб’єкти господарювання проігнорували вимоги Закону № 265, в частині реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій для здійснення фіскалізації своїх розрахунків, також встановлені факти використання праці неоформлених найманий працівників та здійснення діяльності без державної реєстрації.

Результати перевірок відображені в актах, а до порушників будуть застосовані фінансові санкції на суму близько 100 тис. грн. Також, на порушників складені адміністративні протоколи за порушення статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема: 

статті 1551 - порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг;
 статті 16315 - порушення порядку проведення розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги);
 статті 164 – провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання.  
Звертаємо увагу, відповідно до п. 291.4. ст. 291 Податкового кодексу України до платників єдиного податку першої групи належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. 

Тож, дотримання законодавства у сфері розрахункових операцій усіма учасниками ринку гарантує як рівні конкурентні умови, надходження до бюджету, так і захист прав споживачів тощо.

Головне управління ДПС у Кіровоградській області