Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Судом частково підтверджено правомірність збільшення ГУ ДПС у Кіровоградській області грошового зобов’язання з донарахування ПДФО, військового збору та податку на прибуток на загальну суму 140 млн гривень

опубліковано 17 листопада 2023 о 12:25

На супроводженні управління правового забезпечення ГУ ДПС у Кіровоградській області перебуває судова справа №340/9544/21 за позовом суб’єкта господарювання про визнання протиправними та щодо скасування податкових повідомлень-рішень про донарахування податкових зобов’язань на загальну суму 144,6 млн гривень.

Кіровоградським окружним адміністративним судом по справі № 340/9544/21, позовні вимоги Товариства задоволено в повному обсязі, постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 16.11.2023 р., частково підтверджено правомірність збільшення ГУ ДПС у Кіровоградській області грошового зобов’язання з донарахування ПДФО, військового збору та збільшення суми грошового зобов’язання з податку на прибуток на загальну суму 140 млн гривень.

Суд апеляційної інстанції, перевіряючи обґрунтованість доводів відповідача, встановив, що Товариство як платник єдиного податку четвертої групи у відповідних періодах не відповідав вимогам пп. 4 пп. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України через недотримання 75-відсоткового критерію частки сільськогосподарського товаровиробництва та викривив показники у відповідних розрахунках частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Судом також встановлено, що Товариство, крім діяльності з вирощування сільськогосподарської продукції займалося фінансово-інвестиційною діяльністю, шляхом участі в якості засновника у статутних фондах прибуткових сільськогосподарських та здійснювало приєднання прибуткових сільськогосподарських підприємств. Проте, всупереч стандартам бухгалтерського обліку позивач не включив до загальної суми доходу у відповідних періодах суму чистого прибутку сільськогосподарських підприємств, засновником яких він був та суму доходу від приєднання підприємств у вигляді вартості різниць між справедливими (балансовими) вартостями активів приєднаних підприємств та зобов’язаннями і витратами на їх придбання. 

Суд апеляційної інстанції підтримав позицію податкового органу, що балансова вартість фінансових інвестицій збільшується (зменшується) на суму, що є часткою інвестора в чистому прибутку (збитку) об’єкта інвестування за звітний період, із включенням цієї суми до складу доходу (втрат) від участі в капіталі. Одночасно балансова вартість фінансових інвестицій зменшується на суму визнаних дивідендів від об’єкта інвестування - згідно наданих до перевірки документів Товариство в періоді, що перевірявся, не отримувало дивідендів, а отже, і зменшення ніякого не відбувалось. Враховуючи вищевикладене, Товариство повинно було відобразити в бухгалтерському обліку кореспонденцією рахунків Д-т 14 «Фінансові інвестиції» К-т 721 «Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства», включити до складу доходу та відобразити по рядку 2200 «Доход від участі в капіталі» Звітів про фінансові результати доходи від участі в капіталі інших суб’єктів господарювання.

Внаслідок цього Товариство занизило показники доходів та фінансового результату (прибутку) у фінансовій звітності та ухилилося від сплати податку на прибуток підприємств.

Крім того, суд встановив, що Товариством спрямовано кошти на збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства, та не перераховано до бюджету військовий збір.

Враховуючи те, що єдиним учасником Товариства, є фізична особа, яка володіє часткою, що становить 100 % статутного капіталу Товариства, а також те, що сума внеску в статутний фонд була збільшена за рахунок нерозподіленого чистого прибутку Товариства в результаті відмови від отримання розподілених на його користь дивідендів - сума поповнення статутного капіталу Товариства є реінвестицією дивідендів, яка підлягає оподаткуванню відповідно до п.п. 1.7 п.161 підрозд.10 розд. ХХ «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України.

Також судом апеляційної інстанції підтримано висновки контролюючого органу щодо порушення Товариством порядку подання інформації про фізичних осіб - платників податків (невірно відображено РНОКПП) та невключення до податкових розрахунків Ф. 1-ДФ суми нарахованої та виплаченої поворотної фінансової допомоги й невключення суми нарахованих та внесених у статутний капітал дивідендів.

Головне управління ДПС у Кіровоградській області