Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суб’єктам господарювання Олександрії роз’яснили чинні норми законодавства щодо застосування РРО та ПРРО

опубліковано 28 вересня 2023 о 08:16

У вівторок, 26 вересня, у Олександрійській міській раді, за сприяння управління економіки відбулася зустріч місцевих підприємців із фахівцями Головного управління ДПС у Кіровоградській області та АТ КБ «Приватбанк».

Аудиторія учасників заходу зібрала понад 60 суб’єктів господарювання Олександрії.

Головною темою для обговорення стало роз’яснення чинних норм законодавства щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Так, начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС в області Наталія Набієва повідомила про особливості та новації податкового законодавства, а саме Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі - Закон  № 3219) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зі змінами (далі – Закон № 265). 

Зокрема, відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Проте суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року. 

Таке звільнення не поширюється на: продаж підакцизних товарів, діяльність з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор. 

Посадовиця звернула увагу учасників заходу про розміри штрафів за незастосування РРО для окремих категорій платників, зокрема: 25 відсотків вартості проданих товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше, 50 відсотків вартості проданих товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення. 

Таким чином, Законом України № 3219 не визначено жодних нових зобов’язань для суб’єктів господарювання та нових штрафних санкцій. Цим законом поновлено відповідальність за порушення діючого законодавства, яка не застосувалась на час дії воєнного стану.  

Як зауважила Наталія Набієва, добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставних перевірок платників податків. 

Начальник Олександрійської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Яніна Нечипоренко окреслила практичні аспекти застосування касових апаратів фізичними особами – підприємцями, що перебувають на спрощеній та загальній системі оподаткування.

В рамках заходу, учасники мали можливість задати питання та отримати практичні рекомендації стосовно реєстрації та застосування РРО та ПРРО.

Нагадуємо, щоб отримати консультацію діють телефони «гарячих ліній»: 

0522366918 та 0632985294  (щодо застосування РРО) 

0522332114 та 0970535384   (щодо реєстрації РРО/ПРРО) 

Головне управління ДПС у Кіровоградській області