Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія»

опубліковано 14 вересня 2023 о 10:34

Проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» із в.о. начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області Юлією МОРОЗ на тему: «Застосування РРО, нововведення Закону №3219». 

Так, наведемо найактуальніші питання платників:  

Питання 1. Доброго дня! На робочому місці фізичної особи-підприємця відсутній Інтернет. Чи зможу я працювати з програмним РРО? 

Відповідь. Доброго дня! На період дії воєнного стану було знято обмеження часу роботи  в режимі офлайн. Законом України №3219-IX “Про внесення змін до ПКУ та інших законів України  щодо особливостей оподаткування у період воєнного стану з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих  фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн. 

Питання 2. Добрий день! Не отримано квитанцій при реєстрації   програмного реєстратора розрахункових операцій. Що робити? 

Відповідь. Доброго дня! За успішної реєстрації ПРРО з серверу ДПС  надходить одна квитанція, в якій буде фіскальний номер програмного РРО. 

Якщо заява про реєстрацію ПРРО з помилками, то буде і друга квитанція із зазначенням помилки. Квитанції можуть приходити із затримкою. 

Питання 3. Вітаю! Що таке «офлайн-режим» для застосування Програмного РРО?

Відповідь. Доброго дня! Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлено, що на період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу. Суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця». 

На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану або обставин непереборної сили проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн, та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, може здійснюватися з перевищенням законодавчо встановлених строків». 

Питання 4. Добрий день! Чи має право суб’єкт господарювання, який використовує ПРРО, не отримувати діапазон фіскальних номерів? 

Відповідь. Доброго дня! Суб’єкт господарювання може не отримувати діапазон фіскальних номерів у разі, якщо ним приймається рішення не використовувати ПРРО під час відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером ДПС та не проводити розрахункові операції у цей період.  

Питання 5. Добрий день! Чи необхідно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний? 

Відповідь: Доброго дня! Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з апаратним програмного РРО. 

Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати. 

Питання 6. Чи можна заяву про реєстрацію ПРРО подати через ЄВПЕЗ? 

Відповідь: Заява про реєстрацію ПРРО може бути подана через Електронний кабінет, Єдине вікно подання електронної звітності, засобами іншого програмного забезпечення, наявного у суб’єкта господарювання. 

Питання 7. Добрий день! Умови реєстрації РРО/ПРРО для ФОП, який надає послуги з використанням Інтернет із власної квартири. 

Відповідь. Доброго дня! У разі, якщо місце проживання фізичної особи-підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового Кодексу України має подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, повідомивши про місце проживання як про об’єкт, після чого на такий об’єкт може бути зареєстроване РРО та/або ПРРО.

Питання 8. Вітаю! Чи всі суб’єкти господарювання повинні використовувати РРО/ПРРО під час воєнного стану?

Відповідь. Вітаю! Згідно вимог Закону України від 06.07.95 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) з 01 січня 2022 року при проведенні розрахункових операцій всі суб’єкти господарювання (крім платників єдиного податку І групи) зобов’язані  використовувати належним чином зареєстровану касову техніку, та видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми в паперовому вигляді або електронному.

ГУ ДПС у Кіровоградській області