Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Судом підтверджено правомірність збільшення ГУ ДПС у Кіровоградській області грошового зобов’язання з ПДВ на загальну суму 2,2 млн. грн. та зменшення розміру від’ємного значення суми ПДВ на 1,6 млн. гривень

опубліковано 06 лютого 2023 о 08:25

Кіровоградським окружним адміністративним судом підтримано позицію податкового органу та підтверджено правомірність винесених ГУ ДПС у Кіровоградській області податкових повідомлень – рішень, якими було збільшено зобов’язання з ПДВ на загальну суму 2,2 млн. грн. та зменшено розмір від’ємного значення суми ПДВ на 1,6 млн. грн., за результатами проведеної документальної позапланової виїзної перевірки щодо дотримання податкового законодавства суб’єктом господарювання при декларуванні за червень 2021 року від’ємного значення з ПДВ.

Суд взяв до уваги доводи контролюючого органу щодо не надання товариством на перевірку контролюючому органу первинних документів, які б свідчили про правомірність формування податкового кредиту (фактично не було підтверджено правомірність формування задекларованих товариством показників Декларації за червень 2021 року). 

Своїм рішенням суд підтвердив, що документальне оформлення нереальних операцій суб’єктом господарювання по взаємовідносинах з контрагентами та не надання первинних документів, що підтвердили б правомірність формування задекларованого товариством показника в рядку 16.1 (колонка Б) Декларації за червень 2021 року створило передумову для викривлення показників податкової звітності в частині безпідставного відображення податкового кредиту по операціях, які документально не підтверджені, що призвело до заниження товариством податкових зобов’язань з ПДВ та завищення суми від’ємного значення ПДВ у перевіряємому періоді.

Отже, рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 18.01.2023 року по справі № 340/770/22 при розгляді справи було надано відповідну оцінку обґрунтуванням податкового органу та встановлено, що суб’єкти господарювання під час судового процесу не зміг спростувати доводи контролюючого органу, тим самим підтвердив правомірність висновків контролюючого органу та як наслідок прийнятих ГУ ДПС у Кіровоградській області податкових повідомлень – рішень.

Головне управління ДПС у Кіровоградській області