Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суд підтримав позицію про правомірність збільшення грошового зобов’язання з ПДВ на загальну суму 6,4 млн. грн. та зменшення розміру від’ємного значення суми ПДВ на 2,2 млн. гривень

опубліковано 02 лютого 2023 о 13:13

Кіровоградським окружним адміністративним судом по справі № 340/2444/19, рішення якого залишено в силі постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 31.01.2023р., підтримано позицію податкового органу та підтверджено правомірність винесених ГУ ДПС у Кіровоградській області податкових повідомлень – рішень, якими було збільшено зобов’язання з ПДВ на загальну суму 6,4 млн. грн. та зменшено розмір від’ємного значення суми ПДВ на 2,2 млн. грн., за результатами проведеної документальної позапланової виїзної перевірки по взаємовідносинах товариства з рядом контрагентів.

Суд взяв до уваги доводи контролюючого органу щодо недостовірності та невідповідності первинних документів суб’єкта господарювання, які він надавав на перевірку, крім цього суд встановив що такі документи містять недостовірні дані й підкреслив у рішенні, що встановлені обставини не є формальними недоліками заповнення документів, а є суттєвими обставинами, які свідчать про те, що такі первинні документи є штучно створеними.

Крім цього, судом було підтверджено висновки контролюючого органу щодо відсутності фактичної співпраці товариства з його контрагентами, оскільки останні спростували свою причетність до здійснення фінансово – господарських операцій з товариством або його постачальниками та прийнято докази відсутності транспортування товару контрагентами.

Суд встановив та зазначив в судовому рішенні, що ідентичність за оформленням й змістом товарно-транспортних накладних, які витребувані були судом від контрагентів, свідчить лише про те, що такі дії були узгодженими та спрямованими на незаконне отримання податкових угод, а не на реальність господарських операцій. 

В зв’язку з чим суд погоджується з доводами контролюючого органу про нереальність виконання спірних поставок товарів, з огляду на не підтвердження фактичного переміщення (руху) товарів від постачальників до суб’єкта господарювання. 

Отже рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 11.07.22р., та постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 31.01.23р., по справі № 340/2444/19 при розгляді справи було надано відповідну оцінку обґрунтуванням податкового органу та встановлено, що суб’єкти господарювання під час судового процесу не зміг спростувати доводи контролюючого органу, тим самим підтвердив правомірність висновків контролюючого органу та як наслідок прийнятих ГУ ДПС у Кіровоградській області податкових повідомлень – рішень.

Головне управління ДПС у Кіровоградській області