Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може СГ зберігати алкогольні напої іншого СГ (юридичної особи) у своєму місці здійснення торгівлі, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, без внесення цього місця торгівлі до Єдиного державного реєстру місць зберіга

опубліковано 03 січня 2023 о 11:00

Відповідно до ст. I Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва i обігу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон № 481):

місце зберігання місце, яке використовується для зберігання спирту, a6o приміщення, яке використовується для зберігання алкогольних напоїв, відомості про місцезнаходження якого внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання;

єдиний державний реєстр місць зберігання (Єдиний реєстр) - перелік місць зберігання, який ведеться податковими органами i містить визначені цим Законом відомості про місцезнаходження місць зберігання та відомості про заявників.

Згідно із частиною шістдесятою статті 15 Закону № 481 зберігання алкогольних напоїв здійснюється в місцях зберігання алкогольних напоїв, внесених до Єдиного реєстру, незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, a6o того, за заявою якого суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) таке місце зберігання було внесено до Єдиного реєстру.

Внесення даних до Єдиного реєстру проводиться на підставі заяви суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) з обов'язковим зазначенням місцезнаходження місця зберігання алкогольних напоїв, а також: для юридичних осіб — найменування, місцезнаходження, коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; для фізичних осіб підприємців - прізвища, імені, по батькові, місця проживання, реєстраційного номера облікової картки платника податків.

До заяви додаються копія виданої заявнику ліцензії на відповідний вид діяльності, засвідчена нотаріально a6o посадовою особою органу ліцензування, та документ, що підтверджує право користування цим приміщенням (частина шістдесят перша статті 15 Закону № 481).

Суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які отримати ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, вносять до Єдиного реєстру тільки ті місця зберігання алкогольних напоїв, що розташовані за іншою адресою, ніж місце здійснення торгівлі(частина шістдесят друга стаття 15 Закону № 481).

Законом № 481 зберігання у місцях здійснення торгівлі алкогольних напоїв інших суб’єктів господарювання не передбачено.

Разом з цим, відповідно до ст. 15 Закону № 481 зберігання алкогольних напоїв здійснюється в місцях зберігання алкогольних напоїв, внесених до Єдиного реєстру, незалежно від того, кому належить таке місце зберігання. СГ може здійснювати зберігання алкогольних напоїв інших СГ в таких місцях зберігання.

 

Головне управління ДПС у Кіровоградській області