Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – цивілізований спосіб легалізації активів, прихованих від оподаткування

, опубліковано 15 липня 2022 о 08:33

Головне управління ДПС у Кіровоградській області нагадує, що в Україні з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування - це особливий порядок декларування активів, розміщених як в Україні так і за її межами, якщо ці активи було отримано за рахунок доходів, з яких не сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори протягом будь-якого з податкових періодів до 01 січня 2021 року.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування називають податковою амністією, скільки воно є унікальною можливістю для громадян добровільно легалізувати свої статки, сплативши збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування із вартості належних фізичнім особам активів. Отже, одноразове добровільне декларування є абсолютно добровільним способом цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування. У такий спосіб держава надає можливість повернути гроші й інші активи у прозорий та легальний обіг.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування передбачає сплату збору за такими ставками:

- 5% для активів, розміщених в Україні (6% альтернативна)

- 9% для закордонних активів (11,5% альтернативна)

- 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП (3% альтернативна).

Альтернативна ставка застосовується у разі обрання платником можливості сплатити податкове зобов’язання трьома рівними частинами щорічно:

-першу частину - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації,

-другу частину - до 01 листопада 2023 року,

-третю частину - до 01 листопада 2024 року.

Декларуються активи фізичної особи, які належать їй на праві власності ( у т.ч. на праві спільної часткової/спільної сумісної власності) станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, якщо вони перевищують:

- активи (крім нерухомості та транспортних засобів), сумарна вартість яких перевищує 400 тис. гривень

- квартира/квартири загальна площа якої/яких перевищує сукупно 120 кв. м.;

- будинок/будинки загальна площа якої/яких перевищує сукупно 240 кв. м;

- технічні споруди загальна площа якої/яких перевищує 60 кв.м.;

- земельні ділянки площа яких перевищує межі норм безоплатної приватизації;

- транспортні засоби (декларуванню не підлягає один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тис. кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тис. гривень, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера)).

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до ДПС виключно в електронній формі.

Форму декларації затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 02.08.2021 № 439.