Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування рентної плати за користування надрами

, опубліковано 30 листопада 2021 о 10:44

Головне управління ДПС у Кіровоградській області з метою подальшого ефективного декларування рентної плати за користування надрами загальнодержавної ті значення (далі - Плата) в частині визначення об'єкта та бази оподаткування надає наступну інформацію.

Наприклад, підприємство проінформувало, що у результаті виконання буро-вибухових робіт за звітний період від масиву гірських порід відокремлено (добуто у розумінні п.п. 14.1.51 п, 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) 681 кубічних метрів (природної щільності) гранодіориту.

Маса подрібненої гірської породи («рваний камінь» у розумінні п.п. 3.6 п. 3 Інструкції із застосування Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр до родовищ будівельного й облицювального каменю, затвердженої наказом Державної комісії України по запасах корисних копалин при Міністерстві екології та природних ресурсів України від 16 грудня 2002 року № 199, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України З0 січня 2003 року за № 78/7399) (далі - Рваний камінь) транспортована до установленого місця зберігання.

На прикладі зазначено, що за обсяг добутого Рваного каменю задекларовані податкові зобов’язання з ІІлати за базою оподаткування - сума витрат на добування обсягу Рваного каменю та його транспортування до установленого місця зберігання.

Виникає питання про порядок уточнення податкових зобов’язань з Плати, у разі, якщо після виконання первинної переробки Рваного каменю щебенева товарна продукція була ним реалізована за фактичною ціною, у розумінні п. 252.8 ст. 252 ПКУ.

Об’єктом оподаткування Платою вважається обсяг товарної продукції, що є результатом господарської діяльності з видобування корисних копалин у податковому (звітному) періоді, приведеної у відповідність зі стандартом, встановленим галузевим законодавством (п. 252.3 ст. 252 ПКУ).

Протоколом Державної комісії України по запасах корисних копалин від 14 березня 2019 року № 4723 (далі - Протокол), яким відповідно до ст. 45 Кодексу України про надра затверджено самостійно розроблені Товариством кондиції на мінеральну сировину ділянки надр (далі - Кондиції), що становлять сукупність вимог до якості і кількості корисних копалин, гірничо-геологічних та інших умов розробки родовища.

Зокрема, підприємство у поданих ним на державну експертизу техніко - економічних розрахунках Кондицій, з метою перевірки приналежності запасів корисних копалин до категорії «балансових», тобто придатних для видобування при розширеному виробництві, у розумінні п. З Класифікації запасів корисних копалин і ресурсів корисних копалин державного фонду надр, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05 травня 1997 року № 432 (далі - Класифікація), визначило фракційну структуру щебеневої продукції, доходи від реалізації якої, при відповідних величинах вартості продукції (п. 8 на стор. 11 Протоколу), забезпечують отримання економічної вигоди, де коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства у розмірі 18,1 відсотків перевищує встановлену на дату державної експертизи величину ставки рефінансування Національного банку за умови раціонального використання технічних засобів і технологій та дотримання вимог щодо охорони надр і навколишнього природного середовища (абз. шостий п. 3 Класифікації).

Зважаючи на особливості визначення питомої ваги різних фракцій товарного щебеню, а також те, що витрати на транспортування залізничним транспортом, обчислюються в одиницях маси, то декларування об’єкта оподаткування Платою товарної продукції повинно здійснюватися у тонах.

З огляду на викладене, Рваний камінь відповідно до затверджених Протоколом самостійно обраних ним Кондицій набуває статусу товарної продукції підприємства після застосування первинної переробки, у розумінні п.п. 14.1.150 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, обсяг та вартість продукції якої використано для підтвердження запасів корисних копалин до категорії «балансових видобувних».

Підприємством самостійно визначено, що товарною продукцією його гірничого підприємства є щебенева продукція відповідної структури фракцій, відсіви дроблення гірських порід, а також камінь бутовий.

Таким чином, податкові зобов’язання з Плати підприємство обчислює в період завершення технологічних процесів з видобування товарної продукції (п. 252.14 ст. 252 ПКУ) та декларує для вказаних вище видів товарної продукції обсяги та податкові зобов’язання з Плати окремо для кожного її виду (п. 252.6 ст. 252 ПКУ).

Разом з тим у разі, якщо після декларування підприємством податкових зобов’язань з Плати за відповідний звітний (податковий) період за обсяги товарної продукції підприємства, до якої у будь-якому наступному податковому (звітному) періоді ним застосовано операції первинної переробки, у результаті якої виникли нові види товарної продукції, що відрізняється від продукції, за якою підприємством нараховані податкові зобов’язання, то для уточнення таких зобов’язань з Плати підприємство має керуватися абзацом другим п. 252.14 ст. 252 ПКУ. У інших випадках уточнення податкових зобов’язань з Плати за наступні звітні (податкові) періоди підприємство має виконувати у порядку визначеному п. 50.1 ст. 50 ПКУ.