Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Кіровоградщині податківці зустрічаються з керівниками підприємств з питання підвищення заробітної плати працівникам

, опубліковано 12 жовтня 2021 о 09:13

Як повідомили в управлінні податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області, на засіданнях комісій при ОТГ області протягом січня-вересня 2021 року з питання підвищення рівня виплати заробітної плати заслухано керівників 353 підприємств, у тому числі: 3 – підпорядковані Міністерству охорони здоров’я, 4 – підпорядковані Міністерству освіти та науки, 3 – підприємства державного сектору економіки та 343 – підприємств комерційних структур. В результаті вжитих заходів підвищено рівень виплати заробітної плати на 351 підприємстві, за рахунок чого до бюджету додатково надійшло майже 22 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 1,8 млн грн військового збору та 26,8 млн грн єдиного соціального внеску.

Протягом січня-вересня 2021 року проведено індивідуальну роботу (співбесіди, направлення листів, заслуховування робочими групами) із керівниками 323 підприємств. В результаті вжитих заходів підвищено рівень виплати заробітної плати на 322 підприємствах, за рахунок чого до бюджету додатково надійшло 482,9 тис. грн податку на доходи фізичних осіб, 40,2 тис. грн військового збору та 590,2 тис. грн єдиного соціального внеску.

В обласному податковому відомстві нагадали, що відповідно до ст.3 Закону України від 24 березня 1995 року №108/95-ВР «Про оплату праці» із змінами та доповненнями (далі – Закон №108) мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

Згідно ст.3¹ Закону №108 розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.