Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразові е-сигарети: чи підлягають вони маркуванню акцизними марками?

, опубліковано 11 жовтня 2021 о 09:00

Головне управління ДПС у Кіровоградській області інформує, що п.п. 14.1.56 п. 14.1. ст. 14 Податкового кодексу України (далі - Кодексу) роз’яснюються, зокрема, поняття «електронна сигарета» та «рідини, що використовуються в електронних сигаретах».

Так електронна сигарета – виріб, який може бути використаний для споживання (вдихання) парів, що утворюються внаслідок нагрівання компонентами такого виробу рідин, що містять або не містять нікотин. Електронні сигарети можуть бути одноразовими або багаторазовими.

Рідини, що використовуються в електронних сигаретах, – рідкі суміші хімічних речовин, що містять або не містять нікотин, використовуються для створення пари в електронних сигаретах та містяться, зокрема, в картриджах, заправних контейнерах та інших ємностях. Такі рідини належать до підакцизних товарів згідно із п. 215.1 ст. 215 Кодексу.

Відповідно до ст. 226 Кодексу у разі виробництва на митній території України або ввезення на митну територію України і продажу споживачам алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, платники податку зобов’язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка. Крім того, щоб така марка повинна розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару. Наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку є підтвердженням сплати податку та легальності виготовлення і ввезення товарів.

З огляду на зазначене вище, одноразові електронні сигарети підлягають маркуванню марками акцизного податку.