Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Уважно перевіряйте правильність заповнення платіжного документа при перерахуванні земельного податку

, опубліковано 29 липня 2021 о 07:48

Нарахування земельного податку громадянам здійснюють податкові органи за місцем знаходження земельної ділянки на підставі даних Державного земельного кадастру.

Відповідно до п. 286.5 ст. 286 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) нарахування громадянам сум податку проводиться органами ДПС, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про сплату податку.

Сплачується даний податок фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення повідомлення-рішення (п. 287.5 ст. 287 ПКУ).

Досить часто неправильне заповнення платіжного документа призводить до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету. Аби сплачені кошти зараховувалися в повному обсязі та своєчасно, просимо звертати особливу увагу на заповнення платіжного доручення, зокрема поля «Призначення платежу». У разі некоректного заповнення цього поля сплачена сума буде обліковуватись окремо як нез’ясована, а в інтегрованій картці платника податків може виникнути податковий борг, на який буде нараховуватися пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату платежу.

Обов’язковими реквізитами у призначенні платежу є код платника податку або серія паспорту (для платників, які відмовились від коду), прізвище та ініціали платника.

Сплачуючи у банках чи поштових відділеннях, перевіряйте правильність заповнення платіжного документа та будьте уважним при самостійній сплаті через банківські термінали, системи Інтернет-банкінгу тощо.

Довідково: платники податків несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов'язання (ст. 54.5 ст. 54 ПКУ).