Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Допустили помилку в податковій декларації з ПДВ? Виправляємо!

, опубліковано 08 червня 2021 о 08:02

Головне управління ДПС у Кіровоградській області повідомляє, що форму податкової декларації з ПДВ (далі – декларація), затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 (далі – Наказ № 21).

Згідно зі змінами, внесеними до Наказу № 21 наказами Міністерства фінансів України «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» від 02.12.2020 № 734 (далі – Наказ № 734) та від 01.03.2021 № 131, зокрема, показники, які відображались у додатку 6 (Д6) до декларації (далі – додаток 6) за формою до внесення змін (далі – стара форма) відображаються у додатку 5 «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю (Д5)» до декларації (далі – додаток 5) за формою з урахуванням внесених змін (далі – нова форма).

Пунктом 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) та п. 1 розд. IV Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 (далі – Порядок № 21), у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Кодексу платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 102 Кодексу), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

При цьому у разі виправлення помилок у рядках поданої раніше податкової декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі – уточнюючий розрахунок) повинні бути подані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників (п. 3 розд. IV Порядку № 21).

Отже, виправлення помилки, допущеної у додатку 6 до декларації за старою формою, здійснюється шляхом подання уточнюючого розрахунку разом з додатком 5 з відміткою «уточнюючий» за новою формою.

В такому уточнюючому розрахунку у відповідних рядках:

- у графі 4 відображаються відповідні показники декларації звітного періоду, що виправляється;

- у графі 5 уточнюючого розрахунку відображаються відповідні показники з урахуванням виправлення;

- у графі 6 відображається різниця між значенням графи 5 і графи 4 («+»/«-»).

У випадку, якщо значення графи 5 відповідає значенню графи 4, графа 6 не заповнюється.

 Таблиця 1 або таблиця 2 «уточнюючого» додатка 5 заповнюється наступним чином:

- в першому рядку повторюється помилковий запис, при цьому вартісні показники вказуються зі знаком «–» (тобто сторнуються);

- у другому рядку – вказується правильний запис.

При цьому, якщо помилка, допущена у таблиці 1 або таблиці 2 додатка 6, не вплинула на числові показники декларації, то в таблиці 1 або таблиці 2 «уточнюючого» додатка 5 підсумкові рядки «Усього згідно зі статтею Кодексу» та «Усього (переноситься до рядка 5 декларації)» не заповнюються.

Якщо така помилка вплинула на числові показники декларації, то в таблиці 1 або таблиці 2 «уточнюючого» додатка 5 підсумкові рядки «Усього згідно зі статтею Кодексу» та «Усього (переноситься до рядка 5 декларації)» заповнюються відповідно до даних, зазначених у графі 6 уточнюючого розрахунку.

Якщо помилку було допущено у таблиці 3 «Розрахунок показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю» додатка 6, то в таблиці 3 «уточнюючого» додатка 5 зазначаються правильні показники, а показники які було зазначено вірно повторюються.