Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Єгор Романюк: як діяти у разі зупинення реєстрації податкової накладної

опубліковано 22 квітня 2021 о 13:54

Як зазначив заступник начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області Єгор Романюк в інтерв'ю журналу Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати "Зовнішсервіс", у разі зупинення реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування (далі – ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) контролюючий орган протягом операційного дня надсилає в автоматичному режимі платнику податку квитанцію про зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Платник податку має право подати до контролюючого органу пояснення та копії документів до зупинених ПН/РК протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в ПН/РК.

Комісія регіонального рівня розглядає подані пояснення та копії документів до зупинених ПН/РК протягом 5 робочих днів та приймає одне з рішень: про реєстрацію ПН/РК, після чого ПН/РК реєструється в ЄРПН за умови наявного ліміту або відмову в такій реєстрації.

У разі коли комісією регіонального рівня прийнято рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, платник податку має право оскаржити таке рішення в адміністративному порядку, шляхом направлення протягом 10 робочих днів скарги з поясненнями та копіями документів до комісії центрального рівня.

Комісія центрального рівня протягом 10 календарних днів розглядає скаргу з поясненнями та копіями документів та приймає одне з рішень:

задовольняє скаргу та скасовує рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, після чого ПН/РК реєструється в ЄРПН за умови наявного ліміту або залишає скаргу без задоволення та рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН без змін.

Посадовець наголосив, що у разі, коли комісією центрального рівня залишено скаргу без задоволення та рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН без змін, платник податку має право оскаржити зазначене рішення в судовому порядку. У разі надходження рішення суду, яке набрало законної сили про зобов’язання зареєструвати ПН/РК, такі ПН/РК підлягають реєстрації.

Зазначений порядок визначений «Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», затвердженого постановою КМУ від 11.12. 2019 № 1165.

Єгор Романюк більш детально зупинився на особливостях подання Таблиці даних платника податків.

Так, для безумовної реєстрації ПН/РК в ЄРПН платник податку має право подати до органів ДПС Таблицю даних платника ПДВ.

Таблиця даних платника податку (далі - Таблиця) – це інформація про специфіку діяльності платника податку.

Порядок подання Таблиці передбачений п. 2, п. 4, п. 12-16 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 р. № 1165 (далі – Постанова № 1165).

У Таблиці зазначаються:

  • види економічної діяльності відповідно до КВЕД;

  • коди товарів згідно з УКТ ЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку;

  • коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку.

Заступник начальника ГУ ДПС в області звернув увагу, що Таблиця в обов’язковому порядку подається із поясненням, в якому зазначаються види діяльності, а також продукція, яку використовують та виготовляють при здійсненні такої діяльності, із можливим посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Таблиця подається платниками в електронній формі засобами електронного зв’язку (Додаток 5 за формою J/F1312303).

Пояснення з інформацією про діяльність платника подається у вигляді прикріпленого до Таблиці додатка, код форми якого J/F1360102. 

В описі про діяльність платника податку мають бути зазначені відомості:

  • про наявні орендовані (із зазначенням угод) або власні (із зазначенням документів власності) приміщення, виробничі потужності та інші дані щодо основних фондів;

  • дані про сертифікати якості, ліцензії, дозвільні документи (при наявності);

  • про власні/ орендовані складські приміщення чи опис угод про зберігання;

  • про наявність транспортних засобів (або опис угод із СГ, що виконують транспортні послуги);

  • про земельні ділянки (власні/орендовані із зазначенням угод) в гектарах;

  • для с/г виробників - дані про урожайність культур, які зазначені в таблиці під реалізацію на підставі статистичної звітності №4-СГ, 29 - СГ, інші;

  • про найманий персонал із зазначенням посад/професій,

  • про залишки готової продукції, сировини;

  • по кожному коду товарів/послуг, зазначених в Таблиці на придбання – опис угоди на придбання товарів/послуг та інших документів: ТТН, платіжні доручення, довіреності, накладні, акти, інше (для с/г виробників - опис про придбання посівного матеріалу, дизпалива, ядохімікатів тощо);

  • інформація про складені угоди на реалізацію.

Також, доцільно надати копії документів, що підтверджують діяльність платника ПДВ.

При поданні Таблиці необхідно звернути увагу на наступне.

Інформація щодо наявних основних засобів, що використовуються у господарській діяльності платника (земельні ділянки, складські приміщення, техніка, бочки для зберігання ПММ) обов’язково повинна бути відображена у звітності 20-ОПП.

Платники податків, які мають наміри отримати Таблицю повинні мати достатню чисельність найманих працівників та забезпечувати дотримання вимог законодавства про оплату праці, зокрема у частині виплати заробітної плати не менше встановленого законодавством мінімального рівня.

Рекомендовано до Таблиці включати не більше 5 позицій УКТ ЗЕД / ДК 016-2010.

«Що стосується виробників сільськогосподарської продукції, то доцільно включати:

до розділу Таблиці «Код згідно з УКТ ЗЕД / ДК 016-2010 (придбання (отримання) товарів/послуг)» - Коди УКТ ЗЕД засобів захисту рослин, посівного матеріалу, паливо-мастильних матеріалів.

до розділуТаблиці «Код згідно з УКТ ЗЕД / ДК 016-2010 (постачання (виготовлення) товарів/послуг)» - Код УКТ ЗЕД однієї сільськогосподарської культури.

У разі вирощування декількох сільськогосподарських культур - доцільно подати окремо Таблиці по кожному виду продукції», - повідомив Єгор Романюк.

Відповідно до п.15 та п.16 Постанови №1165Таблиця з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня, яка приймає рішення про врахування або неврахування Таблиці, протягом 5 робочих днів. Після цього, протягом операційного дня рішення про врахування/неврахування Таблиці стане доступне в електронному кабінеті платника.

Комісія центрального рівня має право переглядати рішення регіонального рівня про враховані Таблиці та, у разі наявності недостовірної інформації чи негативної податкової історії, приймає рішення про неврахування такої Таблиці (п. 19 Постанови № 1165).

Таблиці даних, враховані до набрання чинності постанови № 1165, є діючими.