Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Позитивний досвід руйнування схеми ухилення від оподаткування, виявленої в ході проведення перевірки на Кіровоградщині

, опубліковано 19 березня 2021 о 13:56

В ході контрольно-перевірочних заходів, проведених управлінням податкового аудиту ГУ ДПС у Кіровоградській області відповідно п.п.78.1.8 п.78.1 ст.78 Податкового кодексу, виявлено факти декларування податкового кредиту на підставі документів, оформлених по нереальних господарських операціях з придбання самоскиду кар’єрного марки «БелАЗ 7547», виробленого в республіці Білорусь.

Так, завдяки координації дій ГУ ДПС в Кіровоградській області з Держмитслужбою, підрозділами Дежпраці в областях встановлено, що вказаний транспортний засіб на територію України не ввозився. Крім того, відсутня його реєстрація (перереєстрація) на території України.

Таким чином, доведено відсутність фактичної можливості постачання самоскиду кар’єрного марки БелАЗ суб’єктами господарювання, зазначеними у первинних документах, внаслідок «обриву ланцюга постачання». Крім того, митним органом повідомлено, що стосовно директора підприємства складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченими статтею 484 Митного кодексу України, а сам транспортний засіб кар’єрний «БелАЗ 7547» вартістю 2715000грн. вилучено, як предмет правопорушення.

Питання правомірності формування платниками податків податкового кредиту на підставі відображених в бухгалтерському та податковому обліку первинних документів по удаваних угодах є одним із пріоритетних напрямків проведення контрольно-перевірочної роботи підрозділів податкового аудиту ГУ ДПС у Кіровоградській області.