Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Гайворонської ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Особливості отримання податкової знижки». Електронний кабінет платника. Інші питання»

опубліковано 09 жовтня 2024 о 14:36

В приміщенні Гайворонської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області 08.10.2024 року в.о. начальника Гайворонської ДПІ Оксаною Карпенко було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Особливості отримання податкової знижки». Електронний кабінет платника. Інші питання».

Питання, які задавалися платниками під час сеансу:

1.Добрий день ! Як громадянин може отримати довідку про одержані доходи через Електронний кабінет ?

Доброго дня!  Громадяни можуть скористатися Е-сервісом «Електронний кабінет» для отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, а також підготувати, заповнити та надіслати в електронному вигляді до контролюючих органів декларацію про майновий стан і доходи. Вхід до Електронного кабінету можна здійснити з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) фізичної особи будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Для отримання відомостей про доходи слід в розділі «ЕК для громадян» Електронного кабінету обрати «Запит про суми виплачених доходів» (форма F1301802), заповнити необхідні поля форми, здійснити перевірку, підписати та направити запит. У рамках Е-сервісу також надано можливість отримати особою інформацію про свої доходи за період, починаючи з І кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (з розбивкою поквартально).

 2. Добрий день. Який термін подання декларації про майновий стан і доходи для одержання податкової знижки за навчання?

Відповідь. Доброго дня! Для реалізації платниками податків права на податкову знижку строк подання Декларації  не обмежується 1 травня. Аби реалізувати платниками податків право на податкову знижку, Декларація може бути подана в будь-який період до кінця податкового року, що настає за звітним (за 2023 рік до 31 грудня 2024 року).

3. Добрий день! Яким чином громадянину внести зміни щодо адреси проживання ?

Доброго дня! В електронному вигляді Заява за формою 5-ДР подається в електронному кабінеті через меню: «ЕК для громадян»/Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків.

4.Добрий день! Розкажіть, будь ласка, про терміни сплати податкових зобов’язань та подання декларації про майновий стан і доходи.

Доброго дня! Якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного  кварталу.  Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації. Так, у разі отримання доходів від надання нерухомості в оренду протягом 2024 року граничні терміни сплати податкових зобов’язань припадають: за 1 квартал –  на 10.05.2024, за 2 квартал – 09.08.2024, за 3 квартал –  09.11.2024, за  4 квартал –  09.02.2025. Термін подання декларації про майновий стан і доходи за 2024 рік – до 01.05.2025.

5. Добрий день! Як отримати інформації про стан розрахунків з бюджетом  в Електронному кабінеті

Доброго дня!  На сьогодні Державною податковою службою запроваджено низку електронних сервісів, які розміщені в “Електронному кабінеті”. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua. Платники податків мають можливість дізнатися про стан розрахунків з бюджетом, наявність чи відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС. У приватній частині Електронного кабінету за допомогою меню «Стан розрахунків з бюджетом» користувач може отримати доступ до особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (тобто даних інтегрованої картки платника), де відображається зведена інформація по кожному виду платежу станом на момент звернення. Обравши один із податків (зборів, платежів), користувачі мають можливість за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі. При цьому заповнення усіх необхідних платіжних реквізитів здійснюється автоматично, а користувачу достатньо зазначити суму та реквізити платіжної карти.

6.Добрий день! Підкажіть, будь ласка, які обмеження на нарахування податкової знижки?»

Доброго дня! Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номеру платника податків та офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має про це відмітку у паспорті. Варто мати на увазі, що податкова знижка, відповідно до Податкового кодексу України, може застосовуватись виключно до доходів, одержаних протягом року платником податку у вигляді заробітної плати, зменшеної на суму податкової соціальної пільги за її наявності. Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального податкового доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата.

7. Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи потрібно завіряти печаткою банку роздруковану платіжну інструкцію, сформовану в електронній формі, або надавати інші розрахункові документи з метою підтвердження понесених платником податку сум витрат при реалізації ним права на податкову знижку, якщо сплату здійснено дистанційно через банківські сервіси Приват 24, Ощад 24/7 інші?»

Доброго дня! Ні, не потрібно завіряти печаткою банку. Якщо сплату здійснено через банківські сервіси Приват 24/7, Ощад 24 інші, то роздрукована платіжна інструкція, яка містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, визначені Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг,  є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку, та печаткою банку вона не завіряється. 

8. Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи має право на податкову знижку фізична особа, яка сплачує за своє навчання самостійно?»

Доброго дня! Згідно із нормами Податкового кодексу України серед переліку витрат, які дозволені до включення податкової знижки включається сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 Податкового кодексу України, в розрахунку на особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області