Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Компаніївській ДПІ проведено практикум з платниками податків щодо підготовки та подання декларації про майновий стан і доходи

опубліковано 26 вересня 2024 о 10:45

Центром обслуговування платників Компаніївської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Кіровоградській області проводиться постійна робота по наданню роз’яснень відвідувачам ЦОП з актуальних питань щодо застосування норм податкового законодавства. Так, 24.09.2024, у Компаніївській ДПІ проведено практичне заняття для платників податків, під час якого роз’яснено порядок оподаткування та подання декларації про майновий стан і доходи. 

Громадянам повідомлено, що порядок подання декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) та оподаткування доходів фізичних осіб встановлено розділом IV Податкового кодексу України(далі – Кодекс).

Частину доходів фізичних осіб складають доходи у вигляді заробітної плати. З таких доходів, як і з багатьох інших видів доходів, податок утримується і сплачується податковими агентами, як правило, роботодавцями.

Окремі випадки зобов’язують фізичних осіб самостійно обчислити суму податку (збору) шляхом подання до податкового органу податкової декларації, в якій розраховується сума податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) та військовий збір, що підлягає сплаті до бюджету.

Під час заняття було зазначено, що одним з випадків, коли виникає обов’язок подання податкової декларації про майновий стан і доходи, є прощення (анулювання, списання) боргу кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності. Відповідно до п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України сума анульованого боргу вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.  Було проінформовано, що згідно із п.п. 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) додаткові блага – це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу ІV ПКУ). Дохід, отриманий платником податку  як додаткове благо, визначається згідно п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ.  Якщо банком було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту) та повідомлено про це боржника, то боржник самостійно декларує такі доходи, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір – 1,5%. Якщо банк не повідомив свого клієнта про анулювання боргу, то сам банк має виконати всі обов’язки податкового агента, а клієнт відповідно не повинен подавати декларацію.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи» або через мобільний застосунок «Моя податкова». Скористатись зазначеним сервісом можуть особи, які ідентифіковані за особистим електронним підписом, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг. З метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та для зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Також було зазначено, що використання електронних сервісів та мобільних додатків дозволяє платникам:

- суттєво скоротити час і витрати при поданні податкової декларації;

- виключити помилки при заповненні декларації;

- отримати можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

Спілкуючись з платниками було приділено особливу увагу необхідності своєчасної сплати податкових зобов’язань. Граничними строками сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи є: 

- протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) – для фізичних осіб – підприємців та фізичних осіб, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування);  

- до 1 серпня року, що настає за звітним – для громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

 Платникам було повідомлено, що з метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та для зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Підсумовуючи практичне заняття, було зазначено, що:

- прощення банком боргу призводить до річного декларування та сплати ПДФО та ВЗ.

- якщо банк не повідомив клієнта про анулювання боргу, то він сам виконує всі функції податкового агента.

- оподатковуваний дохід слід зазначити у рядку 10.13 декларації, а неоподатковуваний — у рядку 11.3.

Тісна партнерська співпраця податкової служби та платників податків є важливим фактором отримання громадянами актуальної інформації з питань податкового законодавства та забезпечення успішного наповнення бюджету нашої держави.