Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новоархангельська ДПІ: проведено робочу зустріч з головою Новоархангельської територіальної громади щодо погашення заборгованості перед місцевими бюджетами

опубліковано 24 вересня 2024 о 16:21

Днями відбулась робоча зустріч фахівців Новоархангельської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області та Новоархангельської селищної територіальної громади з питань наповнення місцевих бюджетів, скорочення податкового боргу та налагодження розширеної співпраці з територіальними громадами. 

В ході зустрічі з головою Новоархангельської територіальної громади Юрієм Шамановським наголошено, що недоотримання податкових платежів бюджетами усіх рівнів, накопичення платниками боргів впливає на стабільність фінансової системи держави та подальше фінансування соціально-економічного розвитку територіальних громад.

Під час зустрічі податківці вкотре нагадали, що відповідно до статті 59 Податкового кодексу України, у разі коли у платника податків виникає податковий борг, контролюючий орган надсилає/вручає йому податкову вимогу. Тому саме з податкової вимоги платник дізнається про виникнення грошового зобов’язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, та можливі наслідки його погашення в установлений строк. Але, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( на теперішній час – 3 060 грн.), податкова вимога не надсилається (не вручається). Тобто, у разі, якщо платник податків має суму боргу, яка не перевищує 3 060 гривень, такий платник податків не буде проінформований про свій податковий борг. Несплата наявних боргів та створення нових може призвести до збільшення суми заборгованості понад 3 060 гривень, що вже передбачатиме застосування заходів примусового стягнення. 

Також, фахівці податкової інспекції проінформували про кількість боржників та суми боргу , які накопичились станом на 01.09.2024 року до місцевого бюджету, зокрема по земельному податку з фізичних осіб, по податку на нерухомість та МПЗ. Рекомендували представникам громади, а саме старостам та землеупорядникам , які працюють на територіях колишніх сільських рад своєчасно інформувати про зміни , об»єктів та суб»єктів оподаткування та за умови своєчасної реєстрації договорів оренди місцеві бюджети отримають додаткові надходження та наповнення бюджетів.

З метою недопущення виникнення податкового боргу, наголосили на тому, що платникам податків, як фізичним, так і юридичним особам своєчасно проводити звірку розрахунків з бюджетом:

- через Електронний кабінет платника податків у розділі «Стан розрахунків з бюджетом» та своєчасно сплачувати суми податкових зобов’язань. Вхід до електронного кабінету здійснюється за посиланням:https://cabinet.tax.gov.ua/login  з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги»; 

- зателефонувати фахівцям підрозділу по роботі з податковим боргом за номерами, які розміщені на субсайті Головного управління ДПС у Кіровоградській області;

- звернутися до податківців в Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації, або зателефонувати за номерами, які розміщені на субсайті Головного управління ДПС у Кіровоградській області;

- у представників територіальних громад за місцем реєстрації.

За результатами проведеної зустрічі визначено першочергові заходи щодо подальшої співпраці та шляхи вирішення збільшення надходжень до бюджету громади та зменшення податкової заборгованості.