Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новоукраїнській ДПІ проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян»

опубліковано 22 серпня 2024 о 14:38

Начальником Новоукраїнської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Гальченко Сергієм 21.08.2024 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян». 

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на питання, які цікавили громадян: 

1. Чи потрібно громадянину, який надає освітні послуги (репетитор) декларувати отримані доходи?

Відповідно до п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) якщо викладач-репетитор не є фізичною особою — підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам та отримує грошову винагороду, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів. Відповідно, ставка податку на доходи фізичних осіб становить 18 відсотків, військового збору 1,5 відсотка.

  2. Яка ставка податку на доходи фізичних осіб застосовується у випадку отримання спадщини від особи з якою не перебував у родинних зв’язках? 

Відповідно до п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є  членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковується за ставкою 5 відсотків бази оподаткування.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

3. Як оподаткувати дохід отриманий фізичною особою від здачі в оренду власного не рухомого майна (квартири)?

Надання в оренду власного нерухомого майна фізичною особою може здійснюватись у межах підприємницької діяльності або без реєстрації підприємцем.

Якщо платник податків зареєстрований фізичною особою – підприємцем (далі – ФОП), в даному випадку сума доходу від надання в оренду майна включається до загального доходу отриманого від здійснення підприємницької діяльності та оподатковується залежно від системи оподаткування на якій перебуває ФОП.

Податковим агентом платника податку - орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об'єктів нерухомості (квартири), є орендар. Якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, то відповідальність за нарахування та сплату податку до бюджету несе орендодавець.

При цьому об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу визначається за методикою, що затверджується Кабінетом Міністрів України. 

У випадку, якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.

Орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків та 1,5 відсотки військового збору, протягом 40 календарних днів, після останнього дня звітного кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

4. Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан і доходи у випадку списання банком відсотків по споживчому кредиту?

Відповідно до ст.164 ПКУ сума анульованого боргу у вигляді прощення (анулювання, списання) боргу кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. 

Декларування доходу отриманого у вигляді додаткового блага обов’язкове, якщо сума прощеного боргу перевищує 25 відсотків мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Якщо банком було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту) та повідомлено про це боржника, то боржник самостійно декларує такі доходи, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір 1,5 відсотка. 

5. Якими електронними сервісами можливо подати декларацію про майновий стан і доходи?

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua/) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи» або через мобільний застосунок «Моя податкова». Скористатись зазначеним сервісом можуть особи, які  мають  особистий ключ електронного цифрового підпису виданого будь-яким кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг. 

Новоукраїнська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області