Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Гайворонській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Моя податкова»

опубліковано 13 серпня 2024 о 14:09

В приміщенні Гайворонської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області в.о. начальника Гайворонської ДПІ Оксаною Карпенко було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Моя податкова» та електронний сервіс «Електронний кабінет платника».

Питання, які задавалися платниками під час сеансу:

1. Добрий день ! Як громадянин може отримати довідку про одержані доходи через Електронний кабінет ?

Відповідь.  Доброго дня!  Громадяни можуть скористатися Е-сервісом «Електронний кабінет» для отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, а також підготувати, заповнити та надіслати в електронному вигляді до контролюючих органів декларацію про майновий стан і доходи. Вхід до Електронного кабінету можна здійснити з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) фізичної особи будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Для отримання відомостей про доходи слід в розділі «ЕК для громадян» Електронного кабінету обрати «Запит про суми виплачених доходів» (форма F1301802), заповнити необхідні поля форми, здійснити перевірку, підписати та направити запит. У рамках Е-сервісу також надано можливість отримати особою інформацію про свої доходи за період, починаючи з І кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (з розбивкою поквартально).

2.Добрий день! Як повернути помилково та/або надміру сплачені податки та збори (крім єдиного внеску)? 

Відповідь.  Доброго дня!  на сьогодні найбільш зручним для спілкування з територіальними органами податкової служби є Електронний кабінет. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС (tax.gov.ua). У разі, якщо Ви помилково та/або надміру сплатили податки та збори (крім єдиного внеску), Ви маєте змогу їх повернути шляхом подання заяви, в тому числі через Електронний кабінет. Помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, зокрема, відповідно до ст. 43 Податкового кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу. У разі наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок такого платника податків в установі банку або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків. Для повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені (крім єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) платник податків має подати протягом 1095 днів від дня їх виникнення до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені (далі – заява) у довільній формі з зазначенням напряму перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку. Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету. При цьому платник податків має змогу подати заяву в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету за ідентифікатором форми J/F 1302001, або у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету. Наголошуємо на тому, що у разі подання заяви через Електронний кабінет її розгляд, та відповідно повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені (крім єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), відбуватиметься у коротші терміни, ніж у разі надсилання такої заяви поштою.

3. Добрий день. Який термін подання декларації про майновий стан і доходи для одержання податкової знижки за навчання?

Відповідь. Доброго дня! Для реалізації платниками податків права на податкову знижку строк подання Декларації  не обмежується 1 травня. Аби реалізувати платниками податків право на податкову знижку, Декларація може бути подана в будь-який період до кінця податкового року, що настає за звітним (за 2023 рік до 31 грудня 2024 року).

4. Добрий день. Які документи потрібно подати, щоб скористуватися податковою знижкою за навчання?

Відповідь. Доброго дня! Для оформлення податкової знижки на навчання потрібні такі документи:

декларація про майновий стан і доходи;

копія паспорта особи, яка подає декларацію;

копія реєстраційного номера облікової картки платника податків особи, яка подає декларацію;

копія паспорта/ свідоцтва про народження здобувача освіти;

довідка із закладу освіти про період навчання, кількість навчальних місяців, в звітному році та суми сплачених коштів за вказаний період;

копії квитанцій або платіжних доручень сплачених за навчання в звітному періоді;

довідка про заробітну плату за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги;

копія документа із зазначенням реквізитів для перерахування коштів;

копія договору про навчання у відповідному закладі освіти.

 4. Добрий день. Як подати декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді ?

Відповідь. Доброго дня! Перейдіть за посиланням Електронний кабінет платника (tax.gov.ua) та оберіть спосіб, за яким Ви увійдете в свій Кабінет або завантажте мобільний застосунок «Моя податкова». Алгоритм дій щодо подання зазначеної декларації такий: - оберіть подати декларацію про майновий стан і доходи; - вкажіть суму витрат відповідного виду; - зазначте реквізити банківського рахунку; - прикріпіть документи в електронному вигляді( додатки можуть бути подані як у pdf форматі або фото) - зберігайте, підписуйте і відправляйте.

5. Добрий день. Єдиний рахунок. Як перейти ФОПу для отримання єдиного рахунку ?

Відповідь. Доброго дня! У зв'язку з тим, що із 1 січня 2021 року впровадили єдиний рахунок для сплати податків, ДПС навела три простих кроки для платника податків для переходу на єдиний рахунок. Крок 1. Через Електронний кабінет подати "Повідомлення про використання єдиного рахунку" за формою J/F 1307001. Крок 2. Отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок. Крок 3. Надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів. Платники, які не подали Повідомлення за формою J/F 1307001, продовжують сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/не бюджетні рахунки. Відмовитися від використання єдиного рахунку можна буде з 1 січня наступного календарного року. Зверніть увагу, що реквізити рахунків (по областях у форматі xls)

6. Добрий день.Яки штрафні санкції за неподання/несвоєчасне подання податкової звітності?
Відповідь. Доброго дня!  Пунктом 120.1 ст. 120 ПКУ передбачена відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності, зокрема, неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ст. 49 ПКУ) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, платежі, контроль за сплатою яких покладено на контролюючі органи, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн., за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.  Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Отже, за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової звітності передбачена фінансова відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а саме:  - в розмірі 340 грн., за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку); - в розмірі 1020 грн. при повторному порушенні за несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів – для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення.

7. Добрий день! Де знайти Рахунки для сплати податків?

Відповідь. Доброго дня! Інформація про актуальні реквізити рахунків для сплати податкових платежів та єдиного внеску розміщена в електронному кабінеті платників у рубриці «Рахунки для сплати платежів»

8. Добрий день! Яким чином громадянину внести зміни щодо адреси проживання?

Відповідь. Доброго дня! В електронному вигляді Заява за формою 5-ДР подається в електронному кабінеті через меню: «ЕК для громадян»/Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків.

Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області