Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Долинській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», на тему: «Отримання знижки на оплату допоміжних репродуктивних технологій»

опубліковано 06 серпня 2024 о 13:58

Начальником Долинської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Оленою Ткаченко проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», на тему: «Отримання знижки на оплату допоміжних репродуктивних технологій».

Під час телефонного зв’язку розглядалося питання:

Хто має право на податкову знижку ?

громадянин України – платник податку (будь-якої статі);
отримує дохід у вигляді заробітної плати.
Платник податку будь-якої статі (у тому числі чоловічої) має право на отримання податкової знижки згідно із п.п. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166  ПКУ на суму витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій, наданих дружині платника податків, але оплачених таким платником (чоловіком). Тобто чоловік – член подружжя, яке замовляло відповідну медичну послугу, дружина якого звітного року не працювала, має право скористатись правом на податкову знижку, якщо він оплатив застосування допоміжних репродуктивних технологій та його ПІБ зазначено у платіжних/розрахункових документах на оплату.

Фізична особа – підприємець не має право на податкову знижку на оподатковувані доходи, отримані нею від здійснення підприємницької діяльності!

Який термін звернення за отриманням знижки?

За наданням податкової знижки платник податку може звернутись протягом року, що є наступним за звітним податковим роком.
Також необхідно пам'ятати, що відповідно до п. 166.4.3 Податкового кодексу України якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року,  таке право на наступні податкові роки не переноситься. Для того, щоб отримати податкову знижку за звітний 2023 рік, документи потрібно подати до податкової служби до 31 грудня 2024 року.

Які документи, необхідно подати для отримання податкової знижки на оплату допоміжних репродуктивних технологій?

Для отримання податкової знижки необхідно подати до органу державної фіскальної служби наступні документи:

Копію паспорта платника податків;
Копію довідки про присвоєння ідентифікаційного податкового номера (крім фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта);
Довідку про доходи за формою №3;
Документи, що підтверджують право на знижку (договір на надання допоміжних репродуктивних технологій) та документи, що підтверджують оплату послуг (у документах повинні бути зазначені реквізити медичного закладу, отримана процедура штучного запліднення, вартість і дата оплати послуг);
Податкову декларацію про майновий стан і доходи.
З 01.01.2024 діє нова форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

Інформація та нова форма декларації розміщена на стенді у Центрі обслуговування платників податків Долинської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області та на сайтах Гурівської сільської та Долинської міської рад.

Декларацію необхідно подати до органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації до 31 грудня року, наступного за звітним (тобто декларація про доходи за 2023 рік подається до 31 грудня 2024 року). 

При цьому, за вибором платника декларація може бути подана в один із таких способів:

особисто або уповноваженою на це особою;
надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.
Згідно з п.п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ копії зазначених у п.п. 166.2.1 п. 162.2 ст. 166 ПКУ документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з Декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.

У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в Декларації реквізити електронного розрахункового документа.     

Який порядок повернення коштів?

Сума коштів, яка підлягає поверненню платнику податку у випадку оформлення податкової знижки, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому банку, визначену у декларації протягом 60 календарних днів від дати отримання такої декларації податковим органом.

Долинської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області