Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Світловодській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Подання декларації про майновий стан і доходи»

опубліковано 22 травня 2024 о 13:28

22 травня в Світловодській ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Подання декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки». На питання відповідала її начальник Валентина Колєснікова.

Запитувачів найбільше цікавили питання   податкової знижки як можливості повернення частини сплаченого податку на доходи за отримані послуги з навчання та страхування протягом 2023 року.

Посадовець інформувала платників, що податкова знижка це можливість  повернути частину сплаченого загальнодержавного податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного податкового року платником податку. Їх вичерпний перелік наведено в Податковому кодексі України.

Отримати податкову знижку може лише той платник податків, котрий отримував доходи у вигляді заробітної плати у звітному податковому році. Тобто суб’єкти господарської діяльності - фізичні особи не можуть скористатися правом на податкову знижку, якщо вони отримують лише доходи від підприємницької діяльності.

 До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених  документах  обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). 

 Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

 На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами, достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

 Оригінали зазначених документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом.

Платникам роз’яснили що сума, яка має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу 

зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження податкової декларації.

Фахівець зазначила,  якщо платник податку який до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Валентина Колєснікова запевнила, що громадяни завжди можуть отримати допомогу в заповненні декларації в Центрі обслуговування платників Світловодської ДПІ, а подати декларацію слід до податкового органу за місцем податкової адреси платника, у зручний для нього спосіб: 

поштою, через Електронний кабінет або через мобільний телефон – варто лише завантажити безкоштовний додаток «Моя податкова» та згенерувати електронний ключ.