Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Гайворонській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 15 квітня 2024 о 14:47

В приміщенні Гайворонської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області 15.04.2024 року в.о. начальника Гайворонської ДПІ Оксаною Карпенко було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «З 1 січня 2024 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року. Актуальні питання».

Який термін подання декларації про майновий стан і доходи та сплати сум податкових зобов’язань за 2023 рік?

Громадяни, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та фізичні особи – підприємці, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування, - подають декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2023 рік  до 1 травня 2024 року. Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2022 року, можуть подати декларацію протягом всього 2023 року. Що стосується терміну сплати задекларованих сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору, то фізичні особи та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані самостійно до 01 серпня 2024 року сплатити суму податкових зобов'язань, зазначених ними у річній декларації. Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплатити задекларовані податкові зобов’язання до  10 травня 2024 року.

Який порядок сплати ПДФО з доходів, одержаних ФО від надання нерухомості в оренду ФО, яка не є самозайнятою особою?

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є платник податку – орендодавець.При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок на доходи фізичних осіб до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Суми отриманого доходу, сплаченого протягом звітного податкового року податку на доходи фізичних осіб та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Чи оподатковується ПДФО дохід у вигляді спадщини (подарунку), отриманий платником податку від ФО - резидента, в тому числі від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, та за якою ставкою?

Об’єкти спадщини (дарування), що отримуються резидентами від резидента – члена сім’ї першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою. Об’єкти спадщини (дарування), що отримуються від членів сім’ї, які не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. та військовим збором 1,5 відс.

У яких випадках дохід, отриманий ФО від продажу земельної ділянки, не підлягає оподаткуванню ПДФО?

Відповідно до п.п. 165.1.40 п. 165.1 ст. 165 розд. IV Податкового кодексу України   не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб сума доходу, отриманого фізичною особою у випадках продажу (обміну): 1) земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 Земельного Кодексу України залежно від їх призначення, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації; 2) не частіше одного разу протягом звітного податкового року, та за умови перебування у власності платника податку більше трьох років: 
 - земельної ділянки, яка продається разом із житловим будинком (квартирою, або їх частиною, кімнатою, садовим (дачним) будинком, об’єктом незавершеного будівництва), розташованим на ній; - земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення; - земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

Що таке електронний кабінет 

Сьогодні платники податків мають можливість без особистих візитів до контролюючих органів отримати необхідну інформацію, у тому числі довідки, консультації, а також вчасно подавати податкову звітність. Для цього на вебпорталі ДПС України за адресою https://tax.gov.ua/ забезпечено доступ до низки безкоштовних електронних сервісів. Електронний кабінет (далі – ЕКП) – це найбільш популярний сервіс ДПС, який є захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом, завдяки якому скорочується час на оформлення та подання звітності до органів податкової служби, підвищується оперативність надання та якість звітності, дає можливість користуватись послугами ДПС дистанційно, адже скориставшись онлайн - сервісами вебпорталу ДПС, Ви маєте можливість отримати всю необхідну інформацію без особистих візитів до центрів обслуговування платників. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою:  http://cabinet.tax.gov.ua/. Для ознайомлення користувачів з роботою ЕКП функціонує розділ «Допомога», який є доступним як у відкритій, так і у приватній частині кабінету. У відкритій частині ЕКП доступні такі зручні сервіси, як «Календар» з термінами подання звітності та сплати податків, «Контакти» (інформація щодо діючих ЦОП), «Реєстри» (відкрита інформація з різних податкових реєстрів). Для роботи в приватній частині ЕКП платнику достатньо лише мати кваліфікований електронний підпис, який можна отримати у будь-якого надавача електронних довірчих послуг. Також за допомогою Електронного кабінету,  у режимі реального часу платники найчастіше формують та надсилають до органів ДПС: запити на отримання інформації, зокрема про суми виплачених доходів, про заборгованість;заяви для реєстрації платниками окремих податків; листи тощо. Останнім часом платники податків використовують можливість за допомогою різних платіжних систем сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної картки та перевірити стан розрахунків з податкових зобов’язань. Кількість сервісів, які запроваджені ДПС для платників податків, постійно зростає відповідно до потреб бізнесу. 

Як в декларації про майновий стан і доходи відобразити доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції?

Відповідно до пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України при продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не оподатковуються, якщо їх сума їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (за 2023 рік – 80,4 тис. грн). У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до цього Кодексу і самостійно сплатити податок з суми такого перевищення. Отже, у рядку 10.7 декларації про майновий стан і доходи зазначаються доходи, які перевищують зазначений розмір та підлягають оподаткуванню, а доходи, що не підлягають оподаткуванню (за 2023 рік – 80,4 тис. грн.) включаються до рядка 11.3 декларації (інші доходи, які не підлягають оподаткуванню).