Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Світловодській ДПІ відбувся «круглий стіл» з питань декларування

опубліковано 22 березня 2024 о 08:50

У рамках розширення надання податкових сервісних послуг та підвищення рівня співпраці між податковими органами та платниками податків 20 березня 2024 в приміщенні Світловодської ДПІ  року відбулася зустріч в форматі «круглого столу» між фахівцями Світловодської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області та платниками податків фізичними особами. 

Відкриваючи засідання «круглого столу», начальник Світловодської ДПІ Валентина Колєснікова зазначила, що мета подібних зустрічей – роз’яснити актуальні питання щодо декларування доходів отриманих за звітний податковий період, визначити коло проблемних питань, намітити шляхи їх вирішення, та як наслідок – налагодити тісну співпрацю між податковою службою та платниками податків. 

Спеціаліст Олександрійського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління ГУ ДПС в Кіровоградській області Ірина Богдан розповіла, що до деклараційного процесу залучаються громадяни котрі у 2023 році отримали доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб. Ця категорія громадян зобов»язана заповнити і подати до 01 травня 2024 року річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Фахівець зазначила, що платник податків може самостійно обрати спосіб подання декларації про майновий стан і доходи, а саме:

- особисто або уповноваженою особою;

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше, ніж за 5 днів до закінчення граничного терміну строку подання (далі – поштою);

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» (далі – електронна форма). 

Під час проведення круглого столу  податківцями також надано роз’яснення стосовно декларування доходів у вигляді спадщини, дарунків, додаткового блага тощо.  Актуальним виявилося питання оподаткування доходу, отриманого платником  податку у спадщину. Посадовець роз’яснила, що відповідно до п. 174.6 ст. 174 Податкового кодексу України об’єкти дарування,  зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПКУ, подаровані  платнику податку  іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими  розд. ІV ПКУ для оподаткування спадщини.

Згідно з п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою – 5 відсотків і військовим збором за ставкою – 1,5 відсотки.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Податківці  зауважили, що для зручності подання декларації в «Електронному кабінеті платника» створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна. Використання цього електронного сервісу скорочує час і витрати при поданні податкової декларації, мінімізує помилки при заповнення декларації, надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн – режимі. Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг. 

Зустріч пройшла у форматі конструктивного діалогу для кожної із сторін.