Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Гайворонській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 24 січня 2024 о 09:43

В приміщенні Гайворонської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області, 23 січня, в.о. начальника Гайворонської ДПІ Оксаною Карпенко було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році» та «Електронні сервіси ДПС».

Подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за минулий рік – це конституційний обов’язок громадян (ч. 2 ст. 67 Конституції України). Такий обов’язок у платників податків виникає:

- при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення; доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна тощо;

- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

- при отриманні іноземних доходів;

В ході телефонної розмови платникам надано роз’яснення щодо нової форми декларації; хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи та випадки, за яких платники податків зобов’язані самостійно обчислити суму податку (збору), що підлягає сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, встановлені розділом IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями. 

За вибором фізична особа – платник податку подає Декларацію до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси в один з таких способів: особисто або уповноваженою на це особою; надсилає поштою або в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити Декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Платникам було наголошено щодо підстав для подання податкової декларації про майновий стан і доходи, граничних строках сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік та щодо права на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. 

Метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та для зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації. Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна. Використання цього електронного сервісу: - скорочує час і витрати при поданні податкової декларації; - мінімізує помилки при заповненні декларації; - надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн - режимі. Також подати декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки можна за допомогою нового мобільного застосунку від ДПС  «Моя податкова». Завантажити застосунок «Моя податкова» можна в App Store або Google Play на будь-який пристрій, який підтримує операційні системи Android чи iOS із відповідними версіями.

Під час «гарячої лінії» було повідомлено платникам податків про сервісні послуги які можна отримати через Електронний кабінет платника. Так, за допомогою приватної частини Електронного кабінету можна подати податкову звітність в електронному вигляді, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок та оновлення версій форматів документів, які є підставою для нарахування і сплати податків.  

Також у Електронному кабінеті платник може переглянути особисту інформацію - реєстраційні  дані, дані податкового обліку та реєстрів, дані щодо розрахунків з бюджетом. Крім того, можна надіслати в електронному вигляді листи, запити за встановленими формами отримання інформації, переглянути раніше подану звітність та квитанції про приймання та обробку податкової звітності, інформаційні повідомлення, кореспонденцію тощо.

Було проінформовано про запровадження простого та зручного інструменту для отримання електронних сервісів від податкової служби для громадян, а також сплати податків. Йдеться про мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС. Його  можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS! Мобільний застосунок вже забезпечує можливість отримати інформацію про адресу реєстрації та фактичне місце проживання; об’єкти оподаткування;  обов’язок щодо сплати суми грошового зобов’язання та стан розрахунків з бюджетом (ППР). Крім того, передбачено доповнення застосунку новими можливостями відповідно до потреб платників податків. У разі виникнення будь-яких запитань щодо роботи застосунку та наявності пропозицій щодо вдосконалення сервісів, просимо їх надсилати за адресою infotax@tax.gov.ua або звертатися за телефоном 0 800 501 007.  

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані роз’яснення в межах чинного законодавства. 

Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області