Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Голованівській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО/ПРРО. Актуальні питання»

опубліковано 07 листопада 2023 о 16:23

В приміщенні Голованівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області 07.11.2023 року начальником ДПІ Оленою Загородньою було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО/ПРРО. Актуальні питання».

Питання, які задавалися платниками під час сеансу:

Що краще обрати, РРО або ПРРО?

ПРРО дозволить заощадити на купівлі та обслуговуванні касового апарату, — треба лише встановити програмне забезпечення на обраний пристрій. По-друге, впроваджуючи апаратний РРО, ви прирікаєте себе на багатоетапний процес реєстрації. Безліч бюрократичних процедур складається з укладання договорів з ЦСО, подання цілого пакету паперових документів до ДПС, отримання довідок та посвідчень.

Замість цього ви можете зареєструвати ПРРО просто в електронному кабінеті платника податків. Потрібно лише подати заяву реєстрації програмного касового апарату за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604) із зазначенням локального номеру ПРРО. У той же день або наступного дня ви отримаєте рішення про реєстрацію із присвоєнням фіскального номера або ж відмову. 

Після успішного завершення процедури в електронному кабінеті необхідно подати заяву № 5-ПРРО для реєстрації відповідальних за касу осіб.

Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій на програмний реєстратор розрахункових операцій.

Я платник єдиного податку І групи ,чи мені потрібно РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій?

Згідно з нормами чинного законодавства, РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій не застосовується платниками єдиного податку І групи. Відповідно до п.п. 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України, до платників єдиного податку, які відносяться до І групи, належать фізичні особи – підприємці), які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року. 

Чи потрібен РРО чи ПРРО, якщо оплату з покупцем проводиться виключно на поточний рахунок підприємця? 

Реєстратор розрахункових операцій програмний РРО не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим. Нагадаємо, відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями розрахункова операція – приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця. 

Яка буде застосована штрафна санкція,якщо при розрахунку з покупцем не видали фіскальний чек?

Законом України № 3219 від 30.06.2023 відновлено застосування штрафних санкцій за порушення у сфері застосування РРО чи ПРРО. Так, уже з 1 жовтня за невиданий фіскальний чек доведеться сплатити від 25 відс. до 150 відс. вартості товару. Тож податківці радять підприємцям, які ще не придбали касовий апарат не зволікати, щоб мати час опонувати роботу за пристроєм. В цілях економії коштів, пропонуємо торгівцям скористатися безкоштовною пропозицією від ДПС та встановити на будь-який гаджет програмний РРО – аналог класичного касового апарату.  Також зазначаємо, що ЗУ № 3219 відновлено обов’язок сплати єдиного податку, який до 1 серпня справлявся на добровільній основі.

Де можна отримати відповіді на запитання щодо реєстрації та застосування РРО/ПРРО?

Контакт-центр ДПС на постійній основі надає фізичним та юридичним особам інформаційно-довідкові послуги з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО. Звернутись до Контакт-центру ДПС для отримання інформаційної підтримки з питань реєстрації, застосування РРО/ПРРО фізичні та юридичні особи мають можливість на вибір: 

- за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів), громадяни, які перебувають за межами України за номером: +380 44 454 16 13 (в меню IVR потрібно обрати напрям «3»); 

- електронною поштою на електронну адресу idd@tax.gov.ua (в полі тема потрібно зазначити «6005»); 

- чатом через Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) (zir.tax.gov.ua). 

Скориставшись ЗІР, фізичні та юридичні особи можуть самостійно здійснити пошук відповіді на своє запитання у категорії 109 розділу «Запитання-відповіді з Бази знань». 

Голованівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області