Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Світловодська ДПІ: проведено сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" щодо особливостей застосування РРО

опубліковано 27 вересня 2023 о 11:33

Про контроль за порядком проведення розрахунків у сфері роздрібної торгівлі та особливості застосування РРО із платниками податків Світловодської територіальної громади час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» 25 вересня  2023 року спілкувалась начальник Світловодської ДПІ Валентина Колєснікова

В ході розмови зазначено, що з 01.08.2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 року № 3219-ІХ, який, зокрема, вносить зміни в частині застосування відповідальності за порушення вимог Закону про РРО.

Згідно зазначеного Закону відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон), зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону

 Нові правила застосування РРО не зачіпають:

-спрощенців І групи ( річний дохід до 167 МЗП);

- фіскалізації не підлягають розрахунки, здійснені з використанням реквізитів поточних рахунків, відкритих в установах банків.

Також було наголошено, що суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО в контролюючих органах. Так, фізичні особи – підприємці застосовують РРО/ПРРО відповідно до вимог цього Закону.  Суб’єкт господарювання має можливість здійснити вибір самостійно – РРО чи ПРРО він буде застосовувати для проведення розрахункових операцій. Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій». Ці процедури максимально спрощені, враховують специфіку роботи РРО та ПРРО і здійснюються за заявницьким принципом. Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. Обробка поданих заяв здійснюється автоматично засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС. Про результат обробки заяви, реєстрацію РРО/ПРРО суб’єкту господарювання повідомляється у Електронному кабінеті. ДПС запропоновано бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web. 

Водночас начальником Світловодської  ДПІ наголошено, що з метою оперативного забезпечення законних прав та інтересів покупців споживачі (покупці) можуть інформувати як про невідповідність та недостовірність відображеної інформації у фіскальних чеках, так і про відсутність можливості проведення розрахункової операції за допомогою платіжної картки через платіжний термінал у чат-боті «StopViolationBot» месенджеру «Telegram».