Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Олександрівській ДПІ відбулась зустріч із підприємцями щодо застосування РРО/ПРРО

опубліковано 18 вересня 2023 о 10:25

Олександрівською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області на постійній основі проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з платниками стосовно роз’яснення норм Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219).

Так, 15 вересня 2023 року у центрі обслуговування платників Олександрівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області у рамках роз’яснення положень Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відбулась тематична зустріч із підприємцями, які здійснюють діяльність на території Олександрівської громади. 

На зустріч з робочим візитом для надання роз’яснень чинних норм законодавства щодо застосування РРО/ПРРО до Олександрівської громади завітала керівник підрозділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Кіровоградській області Набієва Наталія Миколаївна, також у тематичному семінарі взяли участь керівники відділень двох банків: АТ КБ «Приватбанк” – Боса Оксана Петрівна та керуючий відділенням Банк АТ “Ощадбанк” Гребенюк Олег Миколайович.

Основні питання, які обговорювались під час заходу:

- з 1 серпня 2023 року повернуто СГ на довоєнну систему оподаткування, а саме:

скасовано можливість для ФОПів та юросіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу;

скасовано можливість для ФОПів та юросіб бути платниками єдиного податку І та ІІ групи не сплачувати єдиний податок;

- відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закону).  Зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону.  

ДПС звертає увагу всіх платників податків, що добровільне виконання вимог законодавства у сферу торгівлі, громадського харчування та послуг, до якого відноситься і Закон № 265, вбереже суб’єктів господарювання від додаткових витрат у вигляді штрафних (фінансових) санкцій.

На зустрічі виступаючі звернули увагу на те, що використання РРО/ПРРО наразі є обов’язковим як для ФОП ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, так і для ФОП на загальній системі оподаткування.

 Дозволяється не застосовувати РРО/ПРРО:

- ФОП І групи;

- ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN, E-banking;

-  ФОП ІІ-ІV груп, які попадають під дію норм постанови КМУ від 23.08.2000 №1336, якою затверджено ПЕРЕЛІК окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, ФОП, що здійснюють торгівлю на території села (селища) за таких умов:

проведення розрахункових операцій з обов’язковим використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій;

річний обсяг доходу на один структурний підрозділ за рік не перевищує  1,0 млн. грн.,

торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті, де проводиться продаж підакцизних товарів,

СГ не здійснює дистанційну торгівлю товарами (через Інтернет),

у разі, якщо місцевою радою громади не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО. 

Спілкування з платниками податків пройшло у форматі конструктивного діалогу, по завершенню заходу учасники отримали відповіді на питання, які їх цікавили.  

Олександрівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області