Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новоархангельській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 24 травня 2023 о 16:21

У Новоархангельській ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО/ПРРО у господарській діяльності ФОП».

На запитання  громадян відповідала – начальник Новоархангельської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Ірина КЛИМАНСЬКА. 

Наводимо найактуальніші питання, які ставили платники податків під час телефонного сеансу :

Як зареєструвати РРО/ПРРО?

Для реєстрації РРО суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу заяву про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за ф. №1-РРО (далі – реєстраційна заява за ф. №1-РРО) (додаток 1 до Порядку) за ідентифікатором форми J/F1311405.

Представник суб’єкта господарювання може зареєструвати РРО за умови наявності документів, що посвідчують його особу та підтверджують надані йому повноваження.

Реєстраційна заява за ф. №1-РРО має бути підписана керівником суб’єкта господарювання або фізичною особою – підприємцем чи представником суб’єкта господарювання за умови наявності документів, що посвідчують його особу та підтверджують надані йому повноваження, а також виконання вимог щодо електронної ідентифікації у разі подання заяви в електронній формі із зазначенням дати подання. Усі розділи реєстраційної заяви підлягають обов’язковому заповненню.

У випадках, передбачених Порядком, можливість подання суб’єктами господарювання в електронній формі документів, у тому числі реєстраційної заяви за ф. №1-РРО, забезпечується в Електронному кабінеті, що функціонує відповідно до ст. 42-1 ПКУ, або засобами телекомунікацій.

Суб’єкти господарювання можуть подавати реєстраційні заяви в електронній формі засобами телекомунікацій з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 р. №851-ІV «Про електронні документи та електронний документообіг» із змінами та доповненнями (далі – Закон №851) та від 05.10.2017 р. №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон №2155), та використання електронних документів із зазначенням обов’язкових реквізитів електронних документів. Порядок та строки розгляду контролюючим органом реєстраційних заяв за ф. №1-РРО, поданих в електронній формі, є такими самими, як і для реєстраційних заяв за ф. №1-РРО, поданих у паперовій формі.

Датою та часом подання реєстраційної заяви в електронній формі до контролюючого органу є дата та час, зафіксовані у квитанції про доставку (перша квитанція).

У разі подання заяви в електронній формі суб’єкт господарювання може отримати реєстраційне посвідчення в електронній формі, що розміщене в Електронному кабінеті, або копію реєстраційного посвідчення засобами телекомунікацій на адресу своєї електронної пошти. Для цього в реєстраційній заяві суб’єкт господарювання зазначає спосіб отримання цього документа (в електронній формі на електронну пошту, адресу якої зазначено в заяві, в Електронному кабінеті або безпосередньо в контролюючому органі).

У разі відсутності підстав для відмови в реєстрації РРО посадова особа контролюючого органу не пізніше двох робочих днів з дня надходження реєстраційної заяви приймає рішення про можливість реєстрації РРО, формує та резервує фіскальний номер РРО в інформаційно-телекомунікаційній системі ДПС (далі – ІТС ДПС). У день резервування фіскального номера РРО в ІТС ДПС контролюючим органом, де проводиться реєстрація РРО, ДПС надсилає до центру сервісного обслуговування (далі – ЦСО) інформацію у вигляді довідки про резервування фіскального номера реєстратора розрахункових операцій за формою №2-РРО (далі – довідка про резервування фіскального номера за ф. №2-РРО) (додаток 2 до Порядку) за ідентифікатором форми J1411404 засобами телекомунікацій в електронній формі з дотриманням вимог Закону №851 та Закону №2155, та використання електронних документів із зазначенням обов’язкових реквізитів електронних документів.

2) Як правильно запрограмувати товар у ПРРО?

Програмування товарів/послуг в ПРРО здійснюється суб’єктом господарювання/оператором (касиром) самостійно шляхом додавання товарів/послуг або шляхом імпорту даних переліку (файлу у форматі CSV), який формується згідно з інструкцією користувача ПРРО.

3).Через неподання ф. №20-ОПП не зареєструють РРО?

Під час реєстрації (перереєстрації/скасування реєстрації) реєстраторів розрахункових операцій та/або книг обліку розрахункових операцій здійснюється звірка з даними про об’єкти оподаткування Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб.

Звертаємо увагу, відсутність об’єкту оподаткування або наявність в ньому неповної або помилкової інформації перешкоджає процедурі реєстрації РРО.

Суб’єкт господарювання – власник РРО до початку реєстрації РРО має надіслати (подати) до контролюючого органу повідомлення про об’єкти оподаткування, об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП, у якому надати інформацію про господарську одиницю, де буде застосовуватись РРО.

Таке повідомлення подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 розділу VIII Порядку обліку платників податків, затвердженим наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588).

Одночасно нагадуємо, платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати повідомлення за формою №20-ОПП засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Тож звертаємо  увагу, з метою уникнення відмов при реєстрації РРО, пропонуємо своєчасно повідомляти контролюючі органи про об’єкти, де використовуватимуться РРО.

Новоархангельська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області