Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Світловодській відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 23 березня 2023 о 15:17

За участі начальника Світловодської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Валентини Колєснікової відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Використання РРО/ПРРО у господарській діяльності ФОП».

Суб’єкти господарювання  мали  змогу одержати відповіді на актуальні питання  зазначеної тематики. 

Хто з ФОПів може працювати без РРО

Без касового апарату та розрахункових книжок (РК) можуть вести бізнес платники єдиного податку — ФОПи, які продають товар/реалізують послугу та не застосовують РРО/програмний РРО відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПК), п. 6 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО). З 01.01.2022 РРО/програмні РРО не застосовують платники єдиного податку першої групи (п. 296.10 ПК). Тут все зрозуміло: працюєте на першій групі — спокійно обходьтеся без РРО.

РРО/ПРРО не застосовують у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок ФОПа, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою. Тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати — поточний рахунок у форматі IBAN.

При розрахунках в інший спосіб — готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим 

Крім того, для платників єдиного податку 2-4 груп діють виключення, передбачені статтею 10 Закону про РРО. На виконання вказаної статті Уряд прийняв постанову від 23.08.2000 № 1336 (далі — постанова № 1336), якою передбачили умови та порядок ведення діяльності без застосування РРО за умови використання ними розрахункових книжок та КОРО.

Із 01.01.2022 ФОП на єдиному податку, що здійснює роздрібну торгівлю на території села (крім підакцизних товарів), мають право працювати без РРО, але з РК. Проте не до нескінченності, а до досягнення обсягу доходів одному пункті продажу товарів 167 мінімальних зарплат, встановлених на 1 січня .

Коли проводится автоматичне скасування реєстрації ПРРО ? 


Згідно з Порядком реєстрації та застосування ПРРО, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2020 №317, скасування реєстрації ПРРО здійснюється автоматично фіскальним сервером ДПС якщо:

згідно з ЄДР юридичну особу чи ФОП припинено;
господарська одиниця, де використовується ПРРО, згідно з повідомленням про об’єкти оподаткування суб’єкта господарювання (повідомлення № 20-ОПП) закрита або не експлуатується;
в контролюючому органі наявне судове рішення про ліквідацію суб’єкта господарювання у зв’язку з банкрутством;
наявні дані стосовно ФОП про його смерть, недієздатність;
суб’єкта господарювання знято з обліку в контролюючих органах.
Відповідно до цих вимог ДПС запроваджено модуль автоматичного скасування реєстрації ППРО засобами якого один раз на добу перевіряється наявність таких підстав, та у разі їх встановлення реєстрація ПРРО скасовується автоматично.

У разі автоматичного скасування реєстрації ПРРО суб’єкт господарювання може повторно зареєструвати ПРРО на нову господарську одиницю.

 Які переваги використання програмних реєстраторів  розрахункових  операцій? 

 


програмний РРО передусім  має такі переваги:
- безкоштовне програмне рішення від ДПС (ПРРО) забезпечує функціонал, що відповідає  вимогам Закону про РРО. Безкоштовне рішення фіскалізації ПРРО запроваджене у промислову експлуатацію;

- можна встановити на будь-який гаджет, що підтримує операційну систему Windows чи Android і має підключення до мережі Internet  і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні;

- передбачає виключно онлайн реєстрацію ПРРО в контролюючому органі;

- передбачає онлайн передачу (отримання) даних до/від фіскального серверу контролюючого органу;

- за запитом користувача передбачає автоматичне створення Z-звіту (періодичного звіту) засобами фіскального серверу;

- передача даних до ДПС забезпечується без залучення інформаційних еквайєрів;

- дозволяє працювати в режимі offline (до 36 годин поспіль та не більше 168 годин протягом календарного місяця), надіслати до ДПС дані про здійснені розрахункові операції після завершення режиму offline. На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану або обставин непереборної сили: проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, можуть здійснюватися з перевищенням строків, встановлених абзацами третім і четвертим ст. 5 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».