Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новомиргородській ДПІ проведено семінар з власниками земельних паїв та орендарями

опубліковано 24 лютого 2023 о 15:16

21.02.2023 року Новомиргородською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області проведено семінар з власниками земельних паїв та орендарями з питання сплати мінімального податкового зобов’

Під час зустрічі присутні отримали відповіді на наступні питання:

Яким законодавчим актом передбачено введення мінімального податкового зобов’язання?

З 1 січня 2023 року почали діяти зміни до Податкового кодексу, які передбачають введення нового збору – мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки. Відповідні зміни були ухвалені законом № 1914 від 30 листопада 2021 року.

Збір покликаний зменшити втрати бюджету через ухилення від оподаткування шляхом детінізації аграрної діяльності.

МПЗ розраховується за формулою, прив’язаною до нормативно-грошової оцінки ділянки або нормативно-грошової оцінки 1 га в області, де вона розташована, з урахуванням індексацій.

У 2023 році мінімальне зобов’язання сплачуватиметься за 2022 рік.

Платниками у частині МПЗ є резиденти, які володіють та/або користуються (орендують (суборендують), на умовах емфітевзису, постійно користуються) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. Тобто, МПЗ необхідно буде сплатити як за користування, так і за володіння земельною ділянкою сільськогосподарського призначення.

Як сплачуватимуть МПЗ громадяни-власники земельних паїв?

Вперше фізичні особи, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, отримують податкове повідомлення – рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь. Такі повідомлення надходитимуть до 1 липня 2023 року.

Платниками податку сплачується до бюджету  лише позитивне значення різниці між сумою загального  МПЗ  та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Що зміниться для орендарів та орендодавців земельних ділянок?

Аналізуючи чинні положення законодавства, з впевненістю можна сказати, що для тих орендарів, які впроваджують свою діяльність відповідно до встановлених законодавством вимог: укладають договори оренди (суборенди, емфітевзису тощо) із власниками земельних ділянок, реєструють таке право відповідно до закону, не ухиляються від сплати податків, та не сплачують орендну плату "в конверті" - нічого не зміниться. Водночас, якщо орендодавці передають свої земельні ділянки орендарям, без належного оформлення таких відносин - то обов'язок сплати МПЗ покладатиметься саме на орендодавця.

Обов'язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки. У випадку передачі земельної ділянки в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування МПЗ мають сплачувати орендарі або користувачі такої земельної ділянки, проте у тому разі, якщо таке право користування зареєстроване належним чином.