Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новгородківській ДПІ відбулося засідання «круглого столу» з платниками податків

опубліковано 25 листопада 2022 о 11:10

Новгородківською ДПІ Головного управління у Кіровоградській області проводиться інформаційно-роз’яснювальна кампанія із застосування РРО/ПРРО для платників єдиного податку II-IV груп.

У приміщенні Новгородківської ДПІ 24.11.2022 року відбулося засідання «круглого столу» з платниками податків.

Під час проведення заходу податківці розповіли присутнім про застосування РРО/ПРРО для платників єдиного податку II-IV груп, детально роз’яснили вимоги Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Ще раз звернули увагу присутніх, що з 1 січня 2022 року застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) для платників єдиного податку другої - четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки, незалежно від отриманого доходу за попередній рік, є обов'язковим.

Підприємців поінформували, що на вебпорталі ДПС розміщено банер «Програмні РРО» з інформацією про ПРРО та дистрибутиви безкоштовного програмного РРО від ДПС – ПРРО Каса.

Поряд з безкоштовними ПРРО платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО відповідно до своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

Починаючи з 1 січня 2022 року є обов’язковим застосування РРО або ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки.

Відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій або ПРРО не мають застосовувати платники єдиного податку першої групи.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 р. N 894 «Про встановлення строки, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)»:

- з 1 січня 2023 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4 цього пункту);

- з 1 січня 2024 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4 цього пункту);

- з 1 січня 2025 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4 цього пункту);

- з 1 січня 2026 р. - торговці - фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Вимоги пункту 1 цієї постанови не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій.

звернула Увагу присутніх підприємців - платників єдиного податку ІІ-ІV груп звернули на необхідності завчасної реєстрації РРО чи ПРРО у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України.

  

Новгородківська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області