Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники податків - фізичні особи, за потреби, можуть отримати відомості з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків

опубліковано 13 жовтня 2022 о 15:17

Устинівська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області повідомляє, що платники податків - фізичні особи, за потреби, можуть отримати відомості з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків.

Порядок отримання відомостей з Державного реєстру визначений  розділом Х «Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822. Для отримання відомостей про себе з Державного реєстру фізична особа звертається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу у разі, якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання, подає документ, що посвідчує особу, та заяву щодо отримання відомостей з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків за формою №10ДР (далі – заява за ф. №10ДР). Представник додає до заяви за ф. №10ДР довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання відомостей з Державного реєстру, документ, що посвідчує особу такого представника, та ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя. Відомості з Державного реєстру надаються контролюючим органом особисто фізичній особі або її представнику за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу, та довіреності (для представника)

Крім того, фізична особа може отримати відомості з Державного реєстру за допомогою електронних сервісів Державної податкової служби України  в один із таких способів:

- у разі подання запиту щодо отримання відомостей з Державного реєстру в електронному вигляді засобами інформаційно- телекомунікаційної системи «Електронний кабінет», вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua та через офіційний вебпортал ДПС, інформація надається засобами цієї системи;

- у разі подання запиту до «Єдиного вікна подання електронної звітності», програмне забезпечення якого розміщено на офіційному вебпорталі ДПС у розділі «Електронна звітність», інформація направляється на електронну адресу фізичної особи – платника податків.

Устинівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області звертає увагу, що у разі зміни даних – місця проживання (податкової адреси), зміна прізвища, імені, по батькові, всі фізичні особи – платники податків зобов'язані протягом місяця подавати контролюючим органам відомості про такі зміни.

Подати Заяву можна як до Центрів обслуговування платників, так і через Електронний кабінет.

До заяви необхідно долучити копію документа чи сканкопію у разі подання в електронному вигляді, що підтверджує зміни, наприклад, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про зміну імені, паспортні дані і т.д.

Для чого це потрібно? Завдяки своєчасно внесеній достовірній інформації про фактичні реєстраційні дані фізичних осіб, громадяни у визначений законодавством термін отримають податкові повідомлення – рішення про нараховані суми податків, зокрема, земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та транспортного податку. Відповідно, вони зможуть своєчасно сплатити податки, не порушуючи граничні терміни сплати та уникнути фінансових санкцій.

Устинівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області