Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кропивницькою ДПІ проведено практикум з суб'єктами підприємницької діяльності щодо реєстрації програмних РРО

опубліковано 23 вересня 2022 о 11:08

Кропивницькою ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області постійно проводиться роз’яснювальна робота стосовно застосування та реєстрації програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Так 22 вересня в приміщенні Кропивницької ДПІ було проведено практикум з суб'єктами підприємницької діяльності щодо реєстрації програмних РРО в ході якого начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Вікторя КУЗЬМЕНКО відповіла на актуальні питання, які цікавили підприємців.

Пропонуємо Вашій увазі найактуальніші, які цікавили учасників заходу цього тижня.

Хто з ФОПів може працювати без РРО

Без касового апарату та розрахункових книжок (РК) можуть вести бізнес платники єдиного податку — ФОПи, які продають товар/реалізують послугу та не застосовують РРО/програмний РРО відповідно до Податкового кодексу України ( далі – ПК), п. 6 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО). З 01.01.2022 РРО/програмні РРО не застосовують платники єдиного податку першої групи (п. 296.10 ПК). Тут все зрозуміло: працюєте на першій групі — спокійно обходьтеся без РРО.

РРО/ПРРО не застосовують у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок ФОПа, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою. Тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати — поточний рахунок у форматі IBAN.

При розрахунках в інший спосіб — готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим

Крім того, для платників єдиного податку 2-4 груп діють виключення, передбачені статтею 10 Закону про РРО. На виконання вказаної статті Уряд прийняв постанову від 23.08.2000 № 1336 (далі — постанова № 1336), якою передбачили умови та порядок ведення діяльності без застосування РРО за умови використання ними розрахункових книжок та КОРО.

Із 01.01.2022 ФОП на єдиному податку, що здійснює роздрібну торгівлю на території села (крім підакцизних товарів), мають право працювати без РРО, але з РК. Проте не до нескінченності, а до досягнення обсягу доходів в одному пункті продажу 167 мінімальних зарплат, встановлених на 1 січня. У 2022 році — 1 085 500 грн (6500 грн × 167).

Відповідні зміни Кабмін Постановою від 23.12.2021 № 1359 вніс до Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого Постановою КМУ від 23.08.2000 № 1336 (далі — Перелік № 1336).

Однак звільнення не діятиме, за наявності хоча б однієї з таких умов:

- роздрібна торгівля проходить в торговельному об'єкті, в якому також торгують підакцизними товарами.

- ці ФОПи також торгують дистанційно, зокрема через інтернет;

- сільська рада прийняла рішення про обов'язкове застосування на території села РРО або програмних РРО.

Тому, якщо Ви підпадаєте під наведені вище умови — знаходитеся на території села, не торгуєте підакцизними товарами та через інтернет — можете продовжувати працювати без РРО, але слід зареєструвати РК та проводити операції через неї до досягнення обсягу доходів на один пункт продажу товару 167 мінзарплат.

Побутові послуги

Зі списку побутовихпослуг, які дозволено оформляти з РК без РРО, викреслили хімічне чищення. Тож, якщо проводите цей вид діяльності — подбайте про РРО.

З РК можна продовжувати приймати готівку за побутові послуги:

з ремонту та встановлення побутових машин і приладів, радіоелектронної апаратури, телеантен;

ремонту і складання меблів, прибирання та ремонту квартир;

догляду за дітьми, хворими та людьми похилого віку;

фотографування, приготування їжі, прання білизни;

ремонту взуття, швейних та трикотажних виробів, виробів текстильної та шкіряної галантереї, металевих виробів (п. 11 Переліку № 1336).

Норма працює для ФОПів, які не використовують працю найманих осіб, але крім тих, що обрали спрощену систему оподаткування.

Із 13 вересня 2022 року діє наказ Мінфіну від 17.08.2022 р. № 243, котрим внесено зміни до порядків застосування РРО/ПРРО

Суб'єкти господарювання, які використовують РРО, зобов'язані проводити розрахункові операції через РРО для підакцизних товарів із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями. Аналогічна норма з'явилася і для ПРРО.

Тож, з урахування мтаких змін, суб'єкти господарювання зобов'язані проводити розрахункові операції через РРО/ПРРО із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.