Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В приміщенні Новгородківської ДПІ проведено семінар з фізичними особами

опубліковано 13 січня 2022 о 13:31

12 січня 2022 року в приміщенні Новгородківської ДПІ проведено семінар з фізичними особами на тему: «Застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року».

На питання фізичних осіб – підприємців Новгородківської селищної ради відповіли старший державний інспектор та начальник Новгородківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Кіровоградській області Сергій Четвертак та Наталія Панасюк.

Основними питаннями, які було задано під час зустрічі були:

1. Для яких фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку, застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року не є обов’язковим?

РРО та ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Крім того, роздрібна торгівля на території села товарами (крім підакцизних товарів) фізичними особами-підприємцями, може здійснюватися без застосування РРО/ПРРО за умови використання ними розрахункових книжок та КОРО. При цьому, зазначені умови дійсні за відсутності реалізації підакцизних товарів, нездійснення дистанційної торгівлі (зокрема, через Інтернет) та відсутності рішення селищної ради про обов’язковість застосування РРО/ПРРО. Також, не повинно бути перевищення річного обсягу розрахункових операцій (167 розмірів мінімальної заробітної плати).

2. Чи повинні єдинщики вести облік товарних запасів та підтверджувати походження товарів документами?

Якщо ФОП, що сплачує єдиний податок, не є платником ПДВ та не здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення та ювелірних виробів, такі суб’єкти господарювання не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати походження товарів документами.

3. Чи повинні спрощенці вести облік доходів та витрат?

Фізичні особи – підприємці, які не застосовують РРО/ПРРО (платники податку 1-ї групи), оприбутковують готівку шляхом помісячного ведення обліку доходів.

У разі незастосування РРО/ПРРО при здійсненні роздрібної торгівлі на території села, дохід підтверджується записами в книзі КОРО та виписками про рух коштів на рахунках.

Під час зустрічі фізичні особи - підприємці проінформовані про переваги подачі звітності в електронному вигляді, про звітні форми, терміни їх подання та граничні сплати податкових зобов’язань.

  

Новгородківська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області