Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новоархангельській ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання використання РРО/ПРРО»

опубліковано 22 листопада 2021 о 15:07

На запитання платників податків відповідала – старший державний інспектор Новоархангельської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Наталія ГОЛУБ.

Так, наведемо найактуальніші запитання, які ставили платників податків під час сеансу:

  1. Чи є обов»язковим застосування РРО/ПРРО з 01.01.2022 року для всіх ФОП?

Відповідь: Починаючи 1 січня 2022 року є обов'язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки. Відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій або ПРРО не мають застосовувати платники єдиного податку першої групи. Звертаємо увагу, підприємців платників єдиного податку ІІ-ІV груп , на необхідності завчасної реєстрації РРО чи програмних реєстраторів розрахункових операцій у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України.

2) Які застосовуються штрафи за порушення вимог використання РРО/ПРРО ?

Відповідь : За порушення вимог Закону про застосування РРО до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), відповідно до ст. 17 Закону застосовуються наступні фінансові санкції:

1. Проведення розрахункових операцій з використанням РРО/ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості товарів або послуг; непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання:

  • 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;

  • 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Зверніть увагу! з 1 січня 2022 року штрафи за ці порушення зростуть до 100 та 150 відсотків.

2. Суб'єкт господарювання не використовує, використовує не зареєстровані належним чином КОРО/РК, порушує встановлений порядок їх використання або не зберігає протягом установленого строку - п'ятдесят НМДГ (850 грн).

3. Якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції - 30 НМДГ (510 грн).

4. Проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості - 300 НМДГ (5100 грн).

5. Порушення встановленого п. 1 ст. 9 порядку проведення розрахунків через каси підприємств, установ і організацій, в яких ці операції повинні проводитися з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій у встановленому порядку, або у разі порушення порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті - 20 НМДГ (340 грн);

6. Застосування при здійсненні розрахункових операцій реєстратора розрахункових операцій, в конструкцію чи програмне забезпечення якого внесені зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника - 300 НМДГ (5100);

7. Неподання до контролюючих органів звітності, пов'язаної із застосуванням РРО, РК та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО через дротові або бездротові канали зв'язку в разі обов'язковості її подання - 30 НМДГ (510 грн). Крім того, відповідно до ст. 19 Закону до суб'єктів господарювання, що реалізують РРО з числа включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, в конструкцію чи програмне забезпечення яких внесені зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника, за рішенням відповідних контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі 500 НМДГ (8500 грн) за кожний реалізований РРО, при цьому вартість реалізованої продукції повертається покупцю, а реалізована продукція підлягає конфіскації.

До суб'єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті), за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 10 НМДГ (170 грн). Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які здійснюють діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Порушники також несуть адміністративну відповідальність:

За порушення проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (ст. 155-1 КпАП)

Перше порушення для:

  • осіб, які здійснюють розрахункові операції, - від 2 до 5 НМДГ (34-85 грн);

  • посадових осіб - від 5 до 10 НМДГ (85-170 грн).

Повторно протягом року на:

  • осіб, які здійснюють розрахункові операції,- від 5 до 10 НМДГ (85-170 грн);

  • посадових осіб - від 10 до 20 НМДГ (170-340 грн).

За порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у т. ч. перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів (ст. 163-15 КпАП):

  • для фізосіб-підприємців, посадових осіб юридичної особи - штраф від 100 до 200 НМДГ (від 1700 грн до 3400 грн);

  • за повторне порушення - штраф від 500 до 1000 НМДГ (8500 - 17000 грн).



Новоархангельська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області