Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія у Новомиргородській ДПІ на тему: «Право на отримання податкової знижки на навчання дитини »

опубліковано 19 листопада 2021 о 15:03

15.11.2021 року начальником Новомиргородської ДПІ Світланою Чорною проведено сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія». В ході розмови зазначено, що подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають право громадяни, які, зокрема, понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

Таким чином, право на отримання податкової знижки мають або платник податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).При цьому особа, яка хоче отримати виплату, повинна:

- мати громадянство України та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

- не бути приватним підприємцем.

Ще однією умовою є те, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не має перевищує суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року податковими агентами суми страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом,– обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, та на суму наданої платнику податку податкової соціальної пільги (за її наявності).

Подати декларацію про доходи на право отримання податкової знижки можна до кінця року (не пізніше 31.12.2021р.). Якщо ж таке право не реалізується цьогоріч, то на наступні роки таке право не переноситься.

Декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки, платники податків подають за місцем податкової адреси.

У формі декларації для платників податків, які декларують право на податкову знижку, введено окрему позначку у розділі категорія платника, у зв’язку з тим, що такі платники мають окремий граничний строк подання податкової декларації — по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Також передбачено окремий додаток ФЗ для здійснення розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку із використанням права на податкову знижку.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку можливо скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Також, податкову декларацію можна подати особисто або уповноваженою на це особою; або надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

 

Новомиргородська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області