Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Долинській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Про запровадження одноразового добровільного декларування»

опубліковано 11 жовтня 2021 о 15:19

З метою підвищення податкової культури громадян та роз’яснення окремих положень, одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів, що запроваджується з 1 вересня, 08.10.2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Про запровадження одноразового добровільного декларування». На питання громадян відповідав в.о. начальника Долинської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Олександр ІВАНОВ.

Основними питаннями, які було задано під час сеансу телефонного зв’язку були:

У яких випадках виникає необхідність подавати одноразову декларацію?

Якщо фізична особа має активи, з яких не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори в періоди до 1 січня 2021 року, то така особа може самостійно прийняти рішення щодо подання одноразової декларації (п. 1 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Звертаємо, увагу, що скористатися «податковою амністією» може виключно особа, яка є повнолітньою та дієздатною, але при цьому з 2005 року не перебуває/перебувала на державній службі і не знаходиться під санкціями
(п. 3 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Що можна задекларувати?

Об’єктами декларування можуть бути такі активи як:

кошти у національній та іноземній валютах, банківські метали (золото, платина тощо)

нерухомість (квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення, земельні ділянки);

автомобілі;

предмети мистецтва, антикваріат, ювелірні вироби;

корпоративні та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

цінні папери;

інші активи (дороговартісні годинники, зброя, хутро, тварини рідкісних порід тощо), які були придбані за рахунок доходів з яких не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори в періоди до 1 січня 2021 року
(п. 4 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Що не підлягає одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванні?

Не є об’єктами одноразового декларування:

активи, які одержані внаслідок вчинення діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення, крім випадків, визначених Кодексом, або по таким активам йде досудове розслідування / судове провадження;

готівка;

активи, що знаходяться або походять з території країни, визнаної державою-агресором (п. 5 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Які наслідки буде мати фізична особа у разі не сплати або сплати не в повному обсязі задекларованої суми збору?

У разі несплати або сплати не в повному обсязі суми збору така декларація вважається неподаною, а також на декларанта не поширюються державні гарантії і звільнення від відповідальності(п. 12підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

За яких умов декларант може скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі наявності у такого декларанта коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі?

Фізична особа, яка бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинна до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації звернутися до банку України та розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання (п. 9 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

На яку адресу декларанта контролюючим органом направляється запит щодо надання пояснень та підтверджуючих документів?

Запит щодо надання декларантом пояснень або підтверджуючих документів направляється контролюючим органом за адресою, яка зазначена таким декларантом у поданій декларації(п. 15 та 6 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Чи проводиться контролюючим органом перевірка одноразових (спеціальних) добровільних декларацій?

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає перевірці у спеціальному порядку, а саме камеральній перевірці.

Зауважуємо, що метою проведення камеральної перевірки одноразової (спеціальної) добровільної декларації є виявлення арифметичних та логічних помилок

Чи може фізична особа, яка має у власності активи, що розміщенні за межами території України, надати документи, які є обов’язковими при поданні одноразової (спеціальної) добровільної декларації, наступного дня після подання такої декларації?

Фізична особа, яка має у власності активи, що розміщенні за межами території України, та виявила бажання подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, зобов’язана додати обов’язкові документи одночасно з поданням одноразової (спеціальної) добровільної декларації(п. 7 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу)..

(п. 15підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу.

Чи має право скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням фізична особа, яка у період з 0 1 січня 2005 року перебувала на державній службі певний проміжок часу?

Якщо фізична особа у період з 01 січня 2005 року перебувала на державній службі та подавала декларацію відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, то така особа не може скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування(п. 3підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу)..


Долинська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області