Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч начальника Олександрівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Олега ШЕРЕМЕТА з фізичними-особами підприємцями та громадянами

опубліковано 21 травня 2021 о 12:35

З метою покращення ефективності адміністрування податків і зборів, своєчасності та повноти проведення платежів до бюджетів усіх рівнів, а також роз’яснення переваг подання податкової звітності у електронному вигляді, 19.05.2021 року відбулася зустріч начальника Олександрівської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Олега ШЕРЕМЕТА з фізичними-особами підприємцями та громадянами на тему: «Актуальне у податковому законодавстві».

Під час зустрічі присутні отримали відповіді на наступні питання:

 1. Які переваги має платник при поданні звітності в електронному вигляді?

Подання податкової звітності в електронному вигляді має багато переваг як для платників податків, так і для податкової служби, зокрема платники податків отримують:

  • економію робочого часу, а також власних коштів на придбання бланків звітних документів (немає необхідності відвідувати податкову інспекцію, купувати бланки звітності);

  • звітність, надіслана до податкового органу електронною поштою через мережу Інтернет із застосуванням посилених сертифікатів ключів електронного цифрового підпису будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів не потребує дублювання на паперових носіях, а також їх зберігання;

  • уникнення витрачання часу у чергах при поданні звітності, оскільки достатньо її лише сформувати в електронному вигляді за допомогою спеціальних програм та передати через мережу Інтернет до податкового органу;

  • гарантію автоматичної перевірки підготовлених документів на наявність арифметичних помилок та описок;

  • оперативне оновлення форматів подання документів в електронному виглядіпо телекомунікаційним каналам зв'язку (у разі зміни форм податковихдекларацій, інших документів, які є підставою для нарахування і сплати податків, або при введенні нових форм декларацій платник податківавтоматично отримує можливість оновлення версій форматів);

  • інформацію щодо стану розрахунків стосовно сплати податків тазаборгованості перед бюджетом (податковий орган щомісячно висилає повідомлення про наявну заборгованість перед бюджетом);

  • підтвердження доставки звітності (податковий орган висилає квитанцію про отримання податкової декларації каналами телекомунікаційного зв'язку);

  • конфіденційність інформації;

  • оперативність обробки отриманої інформації у податковому органі.

  2. Як можна отримати електронний підпис безкоштовно?

Отримати безкоштовно кваліфікований електронний підпис (КЕП) можна в приміщенні Кропивницької ДПІ, звернувшись за адресою: м. Кропивницький, вул. Глинки, буд. 2 (Центр обслуговування платників).

КЕП дійсний два роки. Якщо строк дії ключа закінчується і у даних платника не відбулося змін, за новим не треба йти до податкової. Вам потрібно встановити на комп'ютер програму «ІІТ Користувач ЦСК-1» та дистанційно сформувати новий.

Також це можна зробити онлайн. На сайті Кваліфікованого постачальника електронних послуг податкової перейдіть на сторінку повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом. Додайте ключ, введіть пароль і підтвердить, що підписуєте договір «Про надання електронних довірчих послуг».

Крім того, КЕП можна отримати й у банку, якщо він має свій АЦСК. Так, АТ КБ «Приватбанк» видає безкоштовно своїм клієнтам КЕП, якими можна підписувати податкову звітність, документи, використовувати для входу в електронний кабінет платника..

 3. Які зміни відбулися в звітності для фізосіб – єдинників?

Міністерством фінансів України наказом від 09.12.2020 року №752 затверджено нову форму податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи - підприємця. Зокрема, її доповнено новим додатком для відображення відомостей про нарахований дохід застрахованої особи та суми нарахованого ЄСВ. Подавати вперше їх потрібно буде за податкові звітні періоди 2021 року.

Нова редакція звітності з'явилася у зв’язку з введенням з 2021 року єдиної звітності з єдиного податку та ЄСВ. Зокрема, у формі декларацій платника єдиного податку - ФОП з'явився окремий Додаток 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску".

 4. Які документи подаються для отримання податкової знижки?

Фізична особа, яка звертається за податковою знижкою до податкового органу окрім податкової декларації про майновий стан і доходу має подати до податкового органу копії документів, які підтверджують витрати, що включають до податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів і особу, яка зверталася за податковою знижкою), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів і строк оплати за такі товари. При цьому, оригінали вищевказаних документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом.

Крім того, абзацом 2 пп.166.2.2 Податкового кодексу України передбачено, що відповідні витрати платник може підтвердити електронним розрахунковим документом. При цьому, в податковій декларації він зазначатиме лише реквізити електронного розрахункового документа.

 5. За якою формою подавати Довідку про доходи для отримання податкової знижки?

Платник податку зобов’язаний пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням права на отримання податкової знижки, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації. Одним із таких документів є довідка про доходи. Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація: сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою); розмір та сума податкової соціальної пільги; сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осі

 6. Хто обов’язково повинен застосовувати РРО та/або ПРРО?                                               

З 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:                       

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;                                                                                                                            

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;                                                              

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Тобто, з 01 січня 2021 року РРО та/або ПРРО обов’язково повинні застосовувати усі платники єдиного податку (фізичні особи – підприємці), які здійснюють реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння згідно з вимогами Закону № 265.

 7. Яким є граничний обсяг доходів, який дозволяє фізичним особам – підприємцям (далі – ФОП) не застосовувати РРО та/або ПРРО?

Граничний обсяг доходів, який дозволяє ФОП не застосовувати РРО та/або ПРРО протягом 2021 року – 1 320 000 грн (встановлюється, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої на 1 січня звітного року і у 2021 році такий граничний дохід не повинен перевищувати 220 МЗП).

Крім того РРО/ПРРО не застосовуються ФОП – платниками єдиного податку, які перебувають на першій групі спрощеної системи оподаткування.

 

 

Олександрівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області