Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Начальник Долинської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Оленою ТКАЧЕНКО проведено робочу зустріч з приватним підприємцем

опубліковано 18 травня 2021 о 13:52

В приміщенні Долинської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 17.05.2021 року начальником ДПІ Оленою ТКАЧЕНКО проведено робочу зустріч з приватним підприємцем, платником єдиного податку другої групи Олександром СКРИЖЕВСЬКИМ. Під час зустрічі начальник ДПІ відповідала на актуальні питання платника податків на тему «Кому потрібен касовий апарат і хто повинен застосовувати РРО / ПРРО в 2021 – 2022 році в Україні?».

 Пропоную ознайомитися з найактуальнішими фрагментами робочої зустрічі:

 РРО/ ПРРО для ФОП у 2021 - 2022 році 

Нагадаю, що  згідно до Законів 128-IX та 129-IX від 20.09.2019, вводиться використання РРО / ПРРО для ФОП - платників єдиного податку 2,3,4 груп. З початку 2021 р. використовувати РРО мають Інтернет-магазини, ресторани та кафе, турагенції та туроператори, готелі, продавці ювелірних виробів, текстиля, магазини секонд хенд тощо, а згодом - РРО мало стати обов'язковим для всіх ФОП, крім платників єдиного податку 1-ї групи, що здіснюють торгівлю за готівку на ринках.

НОВЕ!  Проте, Закон №1017 відтермінував ці вимоги до 1.01.2022 року.

Отже, у 2021 РРО / ПРРО мають використовувати тільки ФОП, зазначені у пунктах 2-4 (див.нижче). 

1. В сфері роздрібної торгівлі та послуг, при прийомі оплат готівкою і платіжними картками


Якщо підприємство приймає від населення оплати готівкою, особистими платіжними картками, жетонами тощо - воно має використовувати РРО / ПРРО, а покупцеві повинен видаватися фіскальний чек в місці здійснення розрахункової операції. При онлайн оплаті чек видається в місці видачі передплаченого товару. 

Тип бізнесу: Супермаркети, мінімаркети, магазини продуктів харчування та одягу, кафе, ресторани, заклади сфери обслуговування в формі ТОВ, АТ та інших оргформах. (з 2022 р. також у формі ФОП)

2. ФОП на єдиному податку 2 та 3 груп з обігом понад 220 мінімальних зарплат

Застосування РРО / ПРРО єдинниками в 2021 р. обов'язково, якщо їх річний оборот перевищує 220 мінімальних зарплат (1,3 млн.грн). Щойно обіг у календарному році перевисив цю суму - ФОП має з 1го числа наступного кварталу почати використання РРО / ПРРО.

Тип бізнесу: Магазини, інтернет-магазини, торгові точки тощо, а також сфера послуг та громадського харчування в формі ФОП (ФЛП) на єдиному податку

 3. ФОП 2 та 3 груп, що належать до особливих груп (незалежно від обігу) 

 Незалежно від обігу, повинні використовувати РРО (ПРРО, касовий апарат, фіскальний реєстратор):

  • всі магазини та інтернет-магазини, які продають технічно складні побутові товари

  • аптеки, аптечні кіоски, медмагазини, що реалізують ліки та товари медичного призначення

  • при наданні платних медичних послуг

  • при реалізації ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів / каміння

4. Підприємства та ФОП, які реалізують підакцизні товари

При торгівлі підакцизними товарами (в т.ч. спиртними напоями, в число яких входить й пиво) застосування РРО / ПРРО є обов'язковим, незалежно від обороту і організаційної форми.

РРО необхідний в тому числі для оформлення ліцензії на продаж алкогольних напоїв. 

 5. При прийомі оплат для подальшої передачі

Якщо кур'єр поштової служби, служби доставки або іншого сервісу приймає оплати для подальшої передачі продавцю в відділенні або при доставці (в т.ч. післяплатою), він повинен використовувати РРО / ПРРО (найчастіше це касовий апарат або мобільний фіскальний реєстратор) та видавати клієнту фіскальний чек на отримані гроші.

6. ПТКС (програмно-технічні комплекси самообслуговування)

 Автомати самообслуговування, які прийматимуть оплати готівкою або особистими платіжними картами (крім банківських терміналів), повинні проводити свої операції через РРО.

 7. Який розмір штрафної санкції у випадку проведення розрахункових операцій без використання режиму програмування підакцизного товару?

Відповідно до п. 7 ст. 17 Закону України від 06 липня 1995 №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару застосовується фінансова санкція у розмірі 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 5100 гривень

 Долинська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області