Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо сплати ЄСВ фізичними особами – підприємцями за І квартал 2021 року

опубліковано 09 квітня 2021 о 09:41

Звертаємо увагу платників податків, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) за І квартал 2021 року фізичним особам – підприємцям необхідно сплати до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ. Тобто, останнім днем сплати буде 19 квітня 2021 року.

Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08 липня 2010 року №2464-VI (зі змінами) визначено, що сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, який визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом.

Враховуючи, що розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня поточного року 6000,00 грн., а ставка ЄВ, для зазначеної категорії суб’єктів господарювання складає 22 відсотки, мінімальний розмір страхового внеску становить 1320,00 грн. на місяць. Відповідно за І квартал 2021 року фізичним особам – підприємцям (далі - ФОП) необхідно сплатити ЄВ за себе у розмірі 3960,00 гривень.

Також нагадуємо, що з 01.01.2021 розширено перелік платників ЄВ, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску, до них відносяться:

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як ФОП та провадження ними одного виду діяльності одночасно як ФОП, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність та ФОП, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464.

Новоукраїнська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області