Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Олександрійській ДПІ розповідали про переваги програмних РРО

опубліковано 09 грудня 2020 о 08:30

Законами України від 20 вересня 2019 року № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» із змінами запроваджено низку новацій у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій, і, зокрема, впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій.

На телефонному зв’язку з потенційними користувачами програмних РРО 04 грудня ц.р. була начальник Олександрійської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Яніна НЕЧИПОРЕНКО.

 

Що відрізняє програмний РРО від звичайного?

 

Наразі існує дві форми РРО: класичні стаціонарні і програмні. З класичними ми знайомі давно.

Щодо програмних РРО, то це звичайний програмний продукт, що встановлюється на електронний носій. Наразі існує два безкоштовних програмних рішення ДПС: перший – «Програмний РРО», другий – фіскальний додаток «пРРОсто». Обидва доступні до завантаження на офіційному сайті ДПС.

 

З чого необхідно починати роботу з програмним РРО?

 

5 простих кроків.

  1. Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП). У Центрі обслуговування платників Кропивницької ДПІ можна отримати КЕП безкоштовно. Час отримання – 2 хвилини, термін дії КЕП ДПС України – 2 роки.

  2. Встановити програмне забезпечення на комп’ютер, смартфон, планшет, що підтримують операційну систему Windows або Android.

  3. Зареєструвати касу та касирів.

  4. Ввести у програмний РРО номенклатуру товарів або послуг шляхом сканування, внесення та імпорту даних.

  5. Відкривати зміну, починати працювати і створювати чеки. Електронні чеки продавець може надавати покупцеві або шляхом сканування QR-коду, або шляхом пересилання на один з месенджерів. Покупець може сам отримати електронний чек в Електронному кабінеті платника. Для цього існує загальнодоступний сервіс «Пошук фіскального чека».

Наразі у нашій області зареєстровано близько 50 програмних РРО. Всього по Україні їх вже 50 тисяч.

 

Чи будуть вдосконалюватися сервіси для забезпечення функціоналу програмного РРО вищого рівня?

 

Під час подальшого вдосконалення програмні РРО будуть інтегруватися з порталом «Дія», банківськими сервісами, буде побудована аналітична система на базі СОД РРО, відбудеться розширення функціоналу безкоштовних рішень ПРРО, забезпечуватиметься SUPPORT користувачам в режимі 24/7/365.

 

Які переваги має програмний РРО?

 

  • вільний вибір для субєкта господарювання

  • відсутність посередників (еквайєра, центру сервісного обслуговування)

  • відсутність експертизи для комерційних програмних РРО

  • пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android

  • онлайн реєстрація в контролюючому органі

  • виключно електронний документообіг

  • безкоштовність (програмне рішення ДПС)

 

РРО – це надто складно і обтяжливо для малого бізнесу, особливо – ФОП-спрощенців. Наявність РРО потребує найму бухгалтера.

 

Щонайменше 5 тисяч ФОП-«єдинників» з числа тих, хто використовує РРО, не мають найманих працівників. При цьому саме cеред тих ФОП, що використовують РРО найменший відсоток тих, хто припинив свою діяльність (не більше 3,5%).

РРО не створює жодних проблем для реального ФОПа, що працює у легальному полі, оскільки такий ФОП все одно веде облік своїх продажів для власних потреб. РРО дозволяє робити це навіть простіше. Небезпеку РРО створює лише для тих ФОПів, що ведуть свою діяльність у «тіні», або взагалі виступають прикриттям для великого бізнесу, оскільки радикально підвищує для них ризики продажу товарів без декларування реального доходу.

Фактично сьогодні мова йде не про захист бізнесу від контролюючих органів, а про захист легального бізнесу від нечесної конкуренції з боку «тіньовіків».

Зазначені ризикові види діяльності, для яких обов’язок застосування РРО з 01.01.2021, визначено з огляду на те, що вони перебувають повністю в «тіні». За наявності пропозицій, перелік видів ризикових може бути розширено.

Однак у порівнянні з «залізним» РРО, програмне РРО є ще простішим в роботі. Відеоурок щодо реєстрації програмного РРО розміщено на офіційному сайті ДПС України в банері «Програмні РРО».

Кожен підприємець повинен мати принтер. Це є значним матеріальним обтяженням для підприємця.

У підприємця немає обов’язку придбавати принтер при застосуванні програмного РРО – пункт 2 статті 3 ЗУ про РРО. Рішення про те, в якій формі (електронній чи паперовій) видавати чек приймає продавець.

Великий об’єм даних (чеків) від програмного РРО сервер контролюючого органу не витримає.

З моменту запровадження програмни РРО створюється близько 15 млн. чеків щомісяця. Жодних технічних проблем, пов’язаних із обсягами трафіку та зберігання інформації не відбувалося.На сьогодні ДПС має достатній досвід створення та адміністрування великих баз даних загальнонаціонального масштабу і впевнено впорається з адмініструванням ПРРО.

Якщо підприємець знаходиться не за місцем здійснення діяльності (відпустка) він не зможе закрити касу (денний звіт).

Програмний РРО працює в режимі онлайн. Це означає, що підприємець може закрити касу (подати денний звіт) незалежно від місця знаходження.

 

Олександрійська ДПІ Головного управління

ДПС у Кіровоградській області